Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt kärva år utan skattehöjning

/
  • Landstingsstyrelsens ordförande Per Wahlberg (M) hoppas på fyra nya år i majoritet och då ska effekterna visa sig i ekonomin.

Landstingets budget går nätt och jämnt ihop de närmaste åren. Men skatten ligger fast.
– Jag ser inte skattehöjning som en lösning, säger landstingsstyrelsens ordförande Per Wahlberg (M).

Annons

I landstingets entré möter oss ett anslag: Ursäkta röran, vi bygger om. Bakom byggplasten ska skalskyddet förstärkas.

Röra och ombyggnation kan även tolkas symboliskt för landstinget som helhet. Organisationen är under omstrukturering till länsgemensamma kliniker i stället för tre separata sjukhus.

I väntan på att det ska ge ekonomisk effekt ligger budgeten lågt. I år väntas landstinget gå 268 miljoner back och åren 2014-2016 räknar man med blygsamma överskott på 8 miljoner, 12 miljoner och 11 miljoner.

Men Per Wahlberg vill inte tala om någon röra.

– Tvärtom börjar vi få stil och fason på vår organisation. Jag är imponerad, faktiskt, säger han.

– Vi tror stenhårt på det nya sättet att organisera oss. Andra landsting har fått god utväxling på motsvarande omställning.

I nästa andetag medger han att det ser kärvt ut under hela perioden till 2016. För att nå god ekonomisk hushållning krävs att landstinget går 130 miljoner plus varje år och lika mycket borde avsättas för att klara framtida pensioner.

Det här är resultat som landstinget inte är i närheten av. Men att höja skatten är ingen utväg.

– Vi har ju ett väldigt högt skatteläge i kommunerna också. Titta på Ånge eller Sollefteå. Vi blir inget attraktivt län av det.

– Nej, jag ser inte skattehöjning som någon patentlösning på landstingets problem. Men jag förväntar mig att staten tar sitt ansvar och tittar på skatteutjämningen.

Höjda patientavgifter har majoriteten redan backat på. Besök hos distriktssköterska och sjukvårdande behandling höjs från 80 till 100 kronor vid nyår.

Men läkarbesöken kostar lika mycket som tidigare och ett förslag med dyrare sjukresor har skickats ut på en extra remissrunda.

Investeringarna runt 130 miljoner om året vill Wahlberg inte heller pruta på. Den tunga delen gäller operationscentrum i Sundsvall.

Gentemot Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som vill satsa 100 miljoner extra direkt på sjukhusvården hävdar Per Wahlberg att det bara skiljer i metod.

Majoriteten vill se effekt av handlingsplanerna först innan nämnderna får nya pengar.

När alliansen trädde till efter valet 2010 var Wahlberg försiktig med att lova någon quick fix i ekonomin. I dag tillstår han att det var svårare än han trodde.

– Ja, det skulle jag nog säga. Vi behöver mer än fyra år. Det tar mellan fyra och sex år med en länsgemensam organisation innan man ser effekterna. Man bygger inte en organisation på ryck och knyck.

Budget 2014

Landstinget totalt är en affär på 7,1 miljarder kr

Merparten, 52 procent, går till anställdas löner

92 procent av resurserna går till hälso- och sjukvård samt tandvård

5 procent går till regional utveckling med kollektivtrafik och 3 procent till projekt, kansli, revision och politisk ledning

Mer läsning

Annons