Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt gratispå länsmuseet

Annons
Fortsatt gratis

på länsmuseet

- och Ångermanlandsgården kommer att byggas upp

Gratis entré ska råda även i fortsättningen på länsmuseet i Härnösand. Länsinvånarna ska ha fritt inträde till sitt kulturarv.

Det beslutades i styrelsen för stiftelsen länsmuseet Västernorrland i går.

Frågan om avgift har väckts av moderaterna. Efter utredning med både nationella och internationella förgreningar slår nu styrelsen fast att gratislinjen inte kommer att rubbas.

- Vi har tagit in ett utlåtande från statens historiska museum i Stockholm. Där har avgiften slopats och man har fått en dramatisk ökning av antalet besökare, säger museichefen Bengt Edgren.

- Internationellt har framför allt Storbritannien uppmärksammats efter beslutet att de statliga museerna ska vara avgiftsbefriade. I princip har besökssiffrorna där dubblerats och man når nya grupper som inte kom förut.

Kontentan blir inte att Västernorrland faller in i den stora övergripande trenden. Tvärtom är Västernorrland själva trenden.

- Länsmuseet ligger före. Det är de andra som kommer efter oss. Det är faktiskt så, säger Bengt Edgren.

Ifråga om Ångermanlandsgården beslutar styrelsen att de delar som förstördes vid en brand i slutet av april ska återuppbyggas.

Så mycket som möjligt av det ursprungliga materialet i de nedbrunna husen ska användas i rekonstruktionsarbetet.

Någon prislapp kan inte Bengt Edgren ange ännu.

- Det kostar i alla fall flera miljoner. Slutsumman beror på hur vi ska bygga.

Jobbar vi inför publik med bygget kan det innebära merkostnader och det tar längre tid.

- Det får det gärna göra för mig. Det är samtidigt det sätt som gör att vi kan vända detta till något pedagogiskt. Byggen lockar alltid publik.

Ångermanlandsgården var fullvärdesförsäkrad sedan före årsskiftet. I nästa vecka hålls ett möte angående byggmetoderna och till mötet har även försäkringsbolaget bjudits in.

Bedömningen är att återuppbyggnaden kommer igång nästa sommar. Sannolikt är arbetet klart till 2005.

klas leffler

0611-554830 klas.leffler@tidningen.to

Åter ur askan.

Länsmuseets styrelse beslutar att Ångermanlandsgården ska rekonstrueras efter branden. Samtidigt fastslås principen om fritt inträde på museet.

Mer läsning

Annons