Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första utbildningen för blivande säljägare

Annons


Första utbildningen

för blivande säljägare

härnösand

Nu under helgen är det premiär för säljaktsutbildning i länet. Kursen är den första i sitt slag i Västernorrland och den genomförs på Nordvikskolan i Noraström.

- Tio deltagare har anmält sitt intresse och de kommer bland annat att drillas en hel del i praktiska skjutövningar, berättar jaktvårdskonsulent Lars Wiklund vid Jägareförbundet i Sollefteå.

- Sälskytte anses tillhöra det mest avancerade jaktformen vad gäller både precision och omdöme, fortsätter Lars Wiklund.

Att kunna tillvarata en säl på rätt sätt ingår också som praktiska moment i kursen. Artkännedom, jaktetik och lagstiftning är andra ämnen som ingår i utbildningen.- Fjolårets inledande säljakt blev inte särskilt lyckad, påpekar Wiklund. Flera faktorer kan ha bidragit till detta. En orsak var att jakten kom igång mycket sent i september, mitt under älgjakten. Ett som vi tycker krångligt regelsystem som gör jakten väldigt svår att utföra är en annan orsak till det dåliga jaktresultatet.

Det är 30 år sedan säljakt var tillåten i Västernorrland. Utbildningen genomförs nu för att dagens jägare ska uppdateras på hur säljakt går till. Jägareförbundet har därför tagit fram ett utbildningsmaterial som handlar om säljakt. Detta kommer att användas under helgens utbildning.

Arrangör är Jägareförbundet Mitt Norrland och Naturbruksgymnasiet Nordvik.

uno gradin

0611/ 554822

uno.gradin@tidningen.to

Mer läsning

Annons