Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försökte lura till sig 230 000 kronor

Villkorlig dom och 7 000 respektive 5 000 kronor i böter blev straffet för en 25-årig kvinna och en 24-årig man från Härnösand som försökt lura till sig 230 000 kronor i en annan persons namn.

Annons

De båda Härnösandsborna har, enligt tingsrätten, gjort sig skyldiga till åtta fall av försök till bedrägeri och sex fall av urkundsförfalskning. Tillsammans har de vänt sig till ett flertal olika banker i akt och mening att få ut kreditkort med kredit upp till 60 000 kronor i en annan persons namn. Totalt har de försökt lura till sig 230 000 kronor. I kreditansökningarna har de angett två olika Härnösandskvinnor och förfalskat deras namnteckningar.

Den 24-årige mannen har i förhör förklarat att han inte handlat i vinstsyfte. Han har uppgett att han ville testa om det var så enkelt som det verkade att beställa ett kort i en annan persons namn. Idén fick han efter att ha varit inne och surfat på en internetsida.

" Om jag kom över korten hade jag för avsikt att förstöra dem, förklarade han."

Den 25-åriga kvinnan har erkänt att hon undertecknat de kreditansökningar som hon lastas för i åtalet. Bluffen uppdagades när kreditupplysningar som kreditföretagen tagit på målsägandena skickades ut. Det var en detalj som de båda åtalade förbisett. Försöket att förmå personalen på utlämningsstället att lämna ut kreditupplysningen till honom genom att uppge att han är son till målsäganden gick om intet och lurendrejeriet upptäcktes.

Tingsrätten köper inte de båda åtalades förklaringar. Att de inte skulle handlat i vinstsyfte är osannolikt och ska lämnas utan avseende, menar rätten och dömer 24-åringen till 100 dagsböter á 50 kronor och 25-åringen 70 dagsböter á 100 kronor.

Mer läsning

Annons