Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förre biskopen har avlidit

/

UPPDATERAD 16:21: Tony Guldbrandzén, förre biskopen i Härnösands stift, somnade in sent på torsdagskvällen.

Annons

Han vårdades på sjukhus efter den stroke som han drabbades av efter påsk, och somnade in med hustrun Britt och den övriga familjen vid sin sida.

– Tony var en älskad biskop i sitt stift, jag vet att många nu sörjer honom med mig. Jag hoppas sorgen och hans ljusa minne gör oss starka tillsammans, hälsar hans efterträdare biskop Tuulikki Koivunen Bylund, som just nu befinner sig på Tel Avivs flygplats.

Personalen på Härnösands stift samlades till en minnesstund när beskedet kom vid lunchtid på fredagen.

Stiftsdirektor Sven-Erik Fjellström jobbade nära Guldbrandzén.
– Just nu är det overkligt och det är en stor sorg att han inte fick mer tid efter sin pension. Det blev sex år med Tony för min del och jag kommer att sakna hans bullriga skratt när han skämtade om något, säger Fjällström.

I stiftets största orter kommer det att i kyrkorna – i Östersunds församling, Sundsvall GA-församling, Härnösands domkyrkoförsamling och Örnsköldsviks församling – finnas kondoleansböcker utlagda redan i eftermiddag.

Tony Guldbrandzén blev 67 år gammal. Han verkade som biskop i Härnösands stift mellan åren 2001-2009.

I samband med pensioneringen flyttade han och hustrun Britt till Tumba utanför Stockholm där de tidigare i livet varit bosatta. I november fick han beskedet att han drabbats av cancer och veckan efter påsk försämrades hans hälsotillstånd, då han drabbades av en stroke.

Biskop Tony Guldbrandzén blev 67 år. Han efterlämnar hustru, tre barn och barnbarn och var verksam som biskop i Härnösands stift i åtta år.

Annons