Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forngrav hittad på Härnön

Annons
Forngrav hittad på Härnön

"Det här är mycket spännande. Graven är äldre än järnåldern..."

Lennart Forsberg, arekolog

På den här platsen har det hittats en forngrav. Centralt på Härnön, 700 meter från en av Myrans fotbollsplaner.

Graven dateras från 500-1000-talet, och forskningsvärdet betecknas som stort.

- Det här är mycket spännande. Graven är äldre än järnåldern, säger Lennart Forsberg, en av tre arkeologer som i går gav fyndet offentlighet för första gången.

Säkert har många promenerat både på och omkring graven utan att ha en aning om vad som dolts under stenarna som av arkeologerna liknas vid "...ett monumentalt välbyggt smycke av sten".

Det var Peter Persson som hittade graven för tre-fyra månader sedan. Ett namn på kartan över Härnön gjorde honom uppmärksam på att här borde det finnas något av stort intresse.

- Graven ligger på Godberget, åttio meter över havet. Den Gode betyder ledare. Det kan vara en ledare för huset man bott i, eller en politisk ledare. Alla namn som börjar på God är intressanta, förklarar Peter Persson.

Den tredje arkeologen på platsen heter Bernt Ove Viklund, och alla tre är ense om att stensättningen - som ligger stadigt på berghällen - kan härröra till jordbrukande befolkning.

Enligt deras uppfattning handlar det här inte om någon by, utan snarare ett ensamt hus med ett par generationer som uppskattningsvis rymt10-15 personer.

- Det är bara en person per generation som får den här typen av begravning. Den här graven är väldigt snygg, och det ligger en tuff arbetsinsats bakom. Varje sten väger hundratals kilo varför man använt häst eller oxe för att få dem hit upp på berghällen, säger Peter Persson.

De som bodde här - boningshusen låg som regel nära gravarna - var en del av det tidiga klassamhället.

- Inte omöjligt att de hade en eller annan slav. De bedrev säkerligen handel, och omöjligt är det inte att Korsmässomarknaden fanns redan då. Vi vet i vart fall att den var i gång på 1300-talet, påpekar Lennart Forsberg.

För Peter Persson väntar nu fortsatta undersökningar av det här området. Han är övertygad om att det finns mer, märkliga stenfynd tyder på det. Hans entusiasm avskräcks inte av den annalkande vintern, och sedan väntar vår och försommar.

Men vad väntar den lättillgängliga forngraven? Det här vore en utmärkt plats för en informationstavla med lite text. Ett spännande utflyktsmål för Härnösandsbor och turister.

- Ingen dum idé. Men först måste vi lämna in en dokumentation till Länsstyrelsen, säger Bernt Ove Viklund.

Finns det då någonting kvar inne i graven?

- Om benen är brända finns de kvar, säger arkeologerna samstämmigt.

Egon Sundlöf

0611-55 48 24

egon.sundlof@tidningen.to

Foto: Gunnar Stattin

Mer läsning

Annons