Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förhoppning om ökad björnjakt

Annons
Förhoppning om ökad björnjakt

Länsstyrelsen i Västernorrland vill tillåta jakt på fler björnar.

Björnobservationerna har duggat ovanligt tätt under våren och björnstammen har enligt samstämmiga bedömningar uppenbarligen ökat. Därför vill jägare och flera länsstyrelser skjuta fler nallar.

- Det verkar finnas björn överallt i länet, påpekar jakthandläggaren Karin saltin på länsstyrelsen i Härnösand. Björnar har till och med setts så långt ut i havsbandet som på Mjältön i Nordingrå.

- Vi har ansökt om att få skjuta fyra björnar istället för tre som var tilldelningen i fjol, fortsätter Karin Saltin . Flera bedömare anser att björnstammen har ökat svagt i länet vilket skulle motivera en ökad tilldelning.

- Vi hoppas få ett positivt beslut från naturvårdsverket den 3 eller 4 juli, säger Karin Saltin.

- Tendensen är en ökande björnstam, konstaterar jaktvårdskonsulent Gunnar Ledström vid Jägareförbundet i Sollefteå. Under fjolåret gjordes sammanlagt 46 inrapporterade björnobservationer under de första sju dagarna älgjakten.

I fjol var första året Västernorrland hade egen tilldelning. Tidigare delades kvoten alltid med Jämtland.

Björnjakten i länet är organiserad som en avlysningsjakt. Det innebär att jakten blåses av när det fastställda antalet björnar har skjutits.

Jakttiden är annars normalt mellan den 21 augusti och 15 oktober.

I fjol sköts alla de tre tilldelade björnarna i Västernorrland.

Fårägaren Mats Olsson i Ånge sköt en björn som attackerade hans djur redan den 5 augusti. Därefter fälldes en björn i Junsele den 21 augusti och en i ramsele den 4 september.

I Jämtland vill man ha en ökning av tilldelningen från 14 till 30. Även i Västerbotten och Norrbotten vill man ha ökade kvoter.

uno gradin

0611/ 554822

uno.gradin@tidningen.to

FAKTA/

Om du möter björn i skogen

Tala lugnt och gå försiktigt från platsen samma väg som du kom. Spring inte. Björnen kan i så fall uppfatta dig som ett byte.

Försök distrahera björnen om den angriper. Släng till exempel en bärhink eller en ryggsäck eller vad du har till hands framför den. Hjälper inte det så spela död. Ligg i fostersrtällning eller på magen och skydda huvudet med händerna.

Håll en eventuell hund kopplad. En otränad hund som möter en björn springer ofta tillbaka till husse eller matte för att söka skydd och kan ha björnen i släptåg.

Är du ute på jakt kan ett skott i luften räcka till för att skrämma bort björnen.

Klappa aldrig en björnunge och sök inte kontakt. Honan finns säkerligen i närheten Björnhonor har en stark beskyddarinstinkt och kan gå till angrepp om du till exempel kommer mellan henne och ungarna.

Mer läsning

Annons