Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagare och politikeroense om företagsklimat

Annons
Företagare och politiker

oense om företagsklimat

Företagsklimatet i Härnösand når inte riktigt upp till omdömet "godtagbart" om det är företagare som tycker till. Medelvärdet hamnar på betyget 2,6 på en skala mellan ett och sex.

Det visar en färsk SIFO- undersökning om företagsklimatet i residensstaden som Svenskt Näringsliv presenterade vid en träff med ett 40-tal företagare och politiker på tisdagen.

Resultatet kan jämföras med motsvarande undersökning 1999 då omdömet hamnade på betyget 2,3.

SIFO har också frågat kommunpolitikerna som sitter i fullmäktige och då blir bilden av företagsklimatet inte oväntat mycket mer positiv. Här hamnar man på betyget 3,8 vid årets undersökning. Det är i närheten av omdömet "bra" som är betyget 4,0. För två år sedan blev utfallet 3,3 bland politikerna.

200 företag har tillfrågats av SIFO och 89 av dessa har svarat. Bland 49 tillfrågade politiker är svarsfrekvensen 77 procent.

Resultatet presenteras i maj i en stor kommunranking i Dagens Industri. Idéer och förslag samlas sedan i en stor "receptbok" som offentliggörs i Almedalen i Visby i sommar.

Vid träffen presenterade Eva Gillmark och biträdande regionchef Jonas Fröberg från Svenskt Näringsliv den så kallade "välståndsligan" där Sverige halkat ned till en 17:e plats sedan 1970 . Då låg vårt land på en fjärdeplats med bara Schweiz, USA och Luxemburg före oss.

Hade Sverige lyckats behålla positionen i välståndsligan hade det betytt 5.000 kronor mer att röra sig med varje månad efter skatt för en vanlig svensk barnfamilj.

Nu vill Svenskt Näringsliv hjälpa Sverige tillbaka till en topplacering i välståndsligan. Målet är en 15:e plats 2003 , tiondeplats 2006 och en femteplats år 2011.

- Vad ska vi göra för att lyckas med detta, undrade Eva Gillmark. Vi har redan världens högsta skatter. Ska vi höja dem ännu mer ? Nej, vi tror på ett rättvisare skattesystem så att det lönar sig att jobba mer, konkurrens på lika villkor, företagsamma människor måste premieras och fler måste få jobb.

Beträffande det lokala planet konstaterades att Härnösand ligger på en femteplats när det gäller det högsta skatteuttaget i landet.

Under debatten betonades det dock från flera håll att en vändning har skett i Härnösand och att mycket känns betydligt mer positivt jämfört med bara för ett år sedan.

Anders Emnegard vid Härnösands Näringsliv AB betonade betydelsen av att kontakterna mellan politiker och företagare utvecklas.

- 28 företagare har redan en egen kontaktpolitiker, men det kan bli bättre, påpekade Anders.

Marie Nordman informerade om Näringslivsrådet som jobbar med att skapa en bra dialog mellan kommunen och näringslivet.

Efter inledningen blev det gruppdiskussioner , Bland annat pratade man om attitydfrågor, kommunens service och upphandling, nätverk samt rekrytering och utbildning.

Mycket av diskussionerna kom att handla om upphandlingsfrågor, bland annat hur de lokala företagen inte ska hamna utanför vid till exempel kommunala upphandlingar.

- Det är viktigt att kommunen informerar om upphandlingar som är på gång, betonade en talare. Feedback och en bra kommunikation mellan kommun och företag är också mycket viktigt.

En annan företagare påpekade att man vid upphandlingar även bör ta hänsyn till faktorer som närhet och tillgång till lokal service .

Ett annat förslag som möttes av gillande från deltagarna gällde ett gemensamt riktnummer för hela länet.

- Det skulle minska känslan av "vi och dom".

En annan grupp hade kommit fram till att fler människor måste tycka att det är bra att bo och verka i Härnösand.

- Inflyttning sätter igång många positiva processer. Det måste vi jobba hårt för att åstadkomma, uppmanade en talare i gruppen.

En annan gruppmedlem påpekade att man måste se till att ungdomarna får information om vilket näringsliv det finns i Härnösand och därmed möjligheter till jobb. Kontakterna mellan utbildning och näringsliv måste bli bättre betonade gruppen.uno gradin

0611/ 554822

uno.gradin@tidningen.to

Mer läsning

Annons