Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företag satsar i Härnösand – nya jobbmöjligheter kan öppnas

Biluthyrningskedjan Rent-a-wreck vill etablera sig i Härnösand. Nu söks franchisetagare som är beredd att satsa egna pengar på att hyra ut bilar enligt amerikansk förebild.

Annons

Hyrbilsfirman Rent-a-wreck vill etablera sig i Härnösand.

– Marknaden är stor i det här området. Vi är ett alternativ för de som söker en billig lösning och inte nödvändigtvis söker ett fordon av senaste modell, säger Tom Weum, chef för den skandinaviska delen av Rent-a-wreck.

Har var med och startade Rent-a-wreck i Skandinavia i Norge 1992 och förklarar att kedjans koncept är att hyra ut bilar till ett rimligt pris utan att det går ut över säkerheten och servicen.

Det är inga skrothögar ni hyr ut?

– Nej, alla bilar genomgår kontinuerligt en noggrann säkerhetskontroll. När det här konceptet startades i Los Angeles för närmare 50 år sedan var bilarna inte i bästa skick, men här i Norge och Sverige har vi EU-regler att rätta oss efter så vi hyr bara ut trafiksäkra bilar, säger Tom Weum.

Rent-a-wrecks långsiktiga mål är att finnas på 100 platser i Sverige, 75 i Norge och 25 i Danmark. Idag finns kedjan på 28 platser i Norge och 27 i Sverige.

Läs mer: Ny grill har öppnat i Härnösand – satsar på nytt matkoncept

Målet för 2016 är att öppna på tio platser i Sverige, varav ett i Härnösand och kedjan ser på en växande marknadbehov av att öppna ytterligare ett kontor i mellannorrland.

Men då krävs det en intresserad franchisetagare som är beredd att investera egna pengar medan kedjan svarar för ett färdigt koncept inklusive bland annat nätbaserat bokningssystem.

Läs mer: Företagarna vill ha nytt hotell i Härnösand – tvingas tacka nej till arrangemang på grund av platsbrist

Fem av de svenska lokalkontoren finns i Sundsvall, Örnsköldsvik, Umeå, Skellefteå och Luleå.

– De som hyr ut nya bilar finansierar det med leasingavtal, vi som hyr ut begagnade bil brukar köpa bilarna med billån, jämför Tom Weum.

Han ser gärna att uthyrningen av bilar kombineras med annan verksamhet.

– Ja, det kan vara bilförsäljning, bilbärgning eller en bilverkstad.

Hur många jobb rör det sig om på varje ort?

– Det är allt från ensamföretag till runt fem anställda. Omsättningen ligger i snitt på runt 2-3 miljoner kronor för varje kontor, säger Tom Weum.

Läs mer: Nästa steg för succéföretaget från Härnösand – satsar på miljöteknik i Kina

Mer läsning

Annons