Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreningar jobbar med integration

/

Nu ska föreningslivet i Härnösand engagera sig i integrationsarbetet. Och intresset är stort.

Annons

– Det kom hela 60 personer som representerade 36 föreningar och frivilligorganisationer till vårt första möte om projektet, berättar Bertil Eriksson som nu jobbar med en förstudie som ska leda till ett integrationsprojekt.

Många som kommer till Härnösand som flyktingar har svårt att söka kontakter och etablera sig i olika föreningar och frivilligorganisationer. Detta leder i sin tur till att det är svårt att hitta jobb och etablera sig på arbetsmarknaden. Därför vill nu kommunen ta föreningar till hjälp. Härnösand är ju en mycket föreningstät stad.

– Vi är övertygade om att ett nytt samarbete mellan föreningsliv, övriga frivilligorganisationer och kommunen kommer att skapa både kontakter och nätverk, säger Bertil Eriksson.

Han menar att engagemang i föreningslivet i sig är bra.

– Vi vet att en bra fritid ger ett välbefinnande och får positiva effekter för hälsan.

Kommunen är nu beredd att ge stöd till de som vill arbeta för att påverka integrationen i en positiv riktning. Arbetet bygger på stor delaktighet från föreningarnas och frivilligorganisationernas sida liksom från kommunens sida

– Varje förening ska arbeta fram metoder för hur de kan nå nya grupper och att integration blir en naturlig del av verksamheten. De som fattat intresse för att fortsätta mot ett projekt vill vi ska lämna in ett underlag till oss som beskriver deras tankar kring hur integrationen ska gå till i deras verksamhet, säger Bertil Eriksson.

Mer läsning

Annons