Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyttproblem för Mittuniversitetet

/

Nu vill Akademiska hus sälja sina lokaler i Sundsvall. Det betyder att man inte vill tävla om att bygga nytt i Sundsvall.

Annons

Det är därför långtifrån klart hur och till vilket pris Mittuniversitetets verksamhet i Härnösand ska få plats i Sundsvall.

– Vi hade kunnat erbjuda nya lokaler till Mittuniversitetet i Sundsvall. Men i så fall hade det handlat om nybygge och det är inte Mittuniversitetet intresserade av, säger David Carlsson vid Akademiska hus.

Just nu ska de företag som är intresserade av att hyra ut lokaler till Mittuniversitetet anmäla sig. Detta ska man göra till och med den 30 december i år.

– Bland de som anmäler sig gör vi en regelrätt upphandling av hyresavtal. Vi kommer framför allt titta på funktion, men även på pris, säger Lennart Johansson, vid Campusservice hos Mittuniversitetet.

Vid sidan om detta kommer även biblioteket att byggas ut med 1100 kvadratmeter som ska ersätta de lokaler som man förlorar när man flyttar från Härnösand. Exakt vad detta kommer att kosta är oklart. Härnösand har också skickat en offert på bibliotekskostnad men också antytt att man skulle kunna mer eller mindre gratis hyra ut bibliotekslokalerna om Mittuniversitetet blev kvar i Härnösand lär det bli en merkostnad, oklart hur stor.

För några år sedan sålde Akademiska hus ut sina lokaler i Härnösand. Nu är det Mittuniversitetets lokaler i Sundsvalls tur. Ägaren Akademiska hus har kontaktat mäklare och inom ett år räknar han med att affären kan vara klar.

– Vår verksamhet i Sundsvall är alldeles för liten och det är allt för långt till vårt regionkontor. Vi vill vara både aktiva och närvarande på de orter som vi har verksamhet i och nu är det allt för långt till Sundsvall från vårt regionkontor i Umeå. Och det är därför vi nu väljer att lämna Sundsvall.

Universitetslokalerna i Åkroken byggdes en gång av Akademiska hus som nu vill sälja hela sitt fastighetsbestånd i området.

– Det händer att fastigheter byter ägare. Vi tror inte detta kommer att försena flytten från Härnösand till Sundsvall, säger Lennart Johansson.

Mittuniversitetet ska nu ersätta lokalerna i Härnösand med 7 000 kvadratmeter, ny lokalyta man behöver på andra håll.

– Sedan tillkommer korridorer och andra så kallade svällfaktorer. Tillsammans handlar det om ungefär 10 000 kvadratmeter som det står om i den utredning som gjordes före flytten, säger Lennart Johansson.

Flest antal sökande har lärarutbildningarna i Härnösand. . Lärarutbildningarna flyttar samtidigt efter vårterminens slut 2016, för att finnas på plats i Sundsvall inför höstterminen 2016.

Mer läsning

Annons