Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera intresserade av att bygga hotell

/

Det finns flera företag som har ett stort intresse för att bygga ett hotell vid simhallen i Härnösand.
Ännu är inga kontrakt skrivna. Men de olika intressenterna visar tydligt sitt intresse.

Annons

– Bland annat har vi fått frågor om markförhållanden och andra detaljfrågor, berättar Fred Nilsson (S), kommunalråd.

Han vill dock inte säga vilka hotellkedjor som kommunen har kontakt med.

– Men det är flera intressenter som hört av sig.

Härnösand har i flera år diskuterat behovet av fler hotellrum och en ny boendeanläggning. Utredningar visar att ett hotell bör byggas av tre skäl, för att det behövs ett affärshotell, ett konferenshotell och ett turisthotell i Härnösand.

Det är flera andra platser i Härnösand som diskuterats för hotelletablering, bland annat Kronholmen i närheten av resecentrum och landstingsbyggnaden. Men enligt kommunen är just placeringen i närheten av simhallen den som externa intressenter ansett vara den plats där det är möjligt att bygga på.

Från kommunens sida är man tydlig om att det inte är kommunen som ska investera utan detta får privata intressenter sköta. Däremot hjälper kommunen mer än gärna till att ta fram underlag för eventuella beslut om etablering.

Det nya hotellet är skissat och beräknas blir på 13 våningar, 45 meter högt, 114 rum för en kostnad på mellan 100 och 150 miljoner kronor.

Härnösands kommun har använt sig av tre olika konsulter varav en arkitekt för att granska hotellplanerna i Härnösand. Fram till dess planerna presenterades har man betalat drygt 300000 kronor till konsulterna. Kostnaderna har tagits av kommunens bolag Invest i Härnösand AB. Man har också fått 120000 i extern finansiering så den kommunala kostnaden för förstudierna har varit 180000 kronor.

Från kommunens sida vet man att en etablering är en mycket komplex fråga där man hela tiden måste komma ihåg att det är den kommersiella operatören och inte kommunen som fattar de slutgiltiga besluten.

Man är medvetna om att etableringsprocesser är ofta mycket långa och besluten fattas oftast långt bort

Det nya hotellet kommer med största sannolikhet att satsa på miljöfrågor. Hotellet kommer förmodligen bli modernt med solceller, solfångare och användning av sjövatten för att jämna till temperaturer.

Men alla i Härnösand är inte positiva. Sedan planerna på ett hotell vid simhallen tog fart har flera missnöjesyttringar dykt upp.

Mer läsning

Annons