Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler flyktingar till Härnösand

/
  • Tommy Berglund som driver Härnösands vandrarhem kommer att ta emot 90 flyktingar. Det är andra gången som Migrationsverket vänder sig till honom.

Inte sedan kriget på Balkan i början av 1990-talet har trycket varit så stort mot Migrationsverket. I princip allt som går att hyra är intressant.
I Härnösand gnuggar hyresvärdarna händerna. För närvarande har cirka 400 asylsökande fått boende.

Annons

Kommunägda Härnösandshus har i princip raderat ut sin vakansgrad. Idag hyr man ut 30 lägenheter till Migrationsverket. Det innebär att det bara finns några enstaka lägenheter lediga.

Även privata uthyrare är på hugget. Calle Lundqvist hyr ut nio lägenheter i centrala Härnösand. Diös fastigheter hyr ut fem lägenheter i Älandsbro och Görgen Björklund har avtal med Migrationsverket för 35 lägenheter i Utansjö.

– Vi prioriterar vanliga lägenheter och skulle kunna fylla hela Härnösand, så stort är trycket. Varje vecka kommer det 2000 personer hit för att söka asyl. Framförallt handlar det om Syrier, men även från norra Afrika, berättar K G Holmqvist på Migrationsverket.

I dagsläget har Migrationsverket 23 400 platser i lägenheter och 3 600 platser i tillfälliga boenden. Tommy Berglund driver Härnösands vandrarhem och han nyligen avslutat ett avtal som sträckts över ett halvår. Migrationsverket vill nu skriva ett nytt avtal med honom om totalt 90 platser.

– Det har fungerat väldigt bra och därför vill vi fortsätta samarbetet med Härnösands vandrarhem så fort som möjligt, säger K G Holmqvist.

Migrationsverket har en fortlöpande dialog med kommunen. För asylsökande barnfamiljer handlar det om att barnen ska gå i skola. Det blir naturligtvis också en ökad belastning i vården.

Beslutet om att anhöriga till personer som har fått permanent får komma till Sverige ökar trycket på kommunerna.

– Vet inte riktigt hur det kommer att slå. Men det kommer att öka behovet av boenden, säger K G Holmqvist.

Mer läsning

Annons