Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Femtiotalsbuss i trafik – de minns 1900-talets turistresor

Från Docksta har bussar gått till Ryssland, Holland och Danmark. Werner Westin grundade bussbolaget i början av 1900-talet. På torsdagen uppmärksammade Vibyggerå Hembygdsförening minnet av bussresorna.

Annons

Gerd Wiberg och Anna-Greta Renlund från Vibyggerå hembygdsförening

För dagen är de klädda i skjorta och väst, blåa kavajer och slips. Det är kläder som finns kvar från tiden då bussresorna med Werner Westin utgick från Docksta. I samband med att hembygdsföreningarna firar 100 år, vill Vibyggerå hembygdsförening lyfta fram Werner Westin och hans bussbolag.

– De var ju lite av pionjärer, säger Hjördis Damstedt, dotter till Werner Westin. Allt de behövde fick de göra själva. De reparerade bussar på nätterna och körde på dagarna.

Hjördis Damstedt är dotter till Werner Westin och har jobbat med bussresorna sen hon var liten.

Utställningen som annars finns i Hembygdsgården i Docksta har för dagen flyttat till Länsmuseet i Härnösand. Hjördis Damstedt berättar för besökare om sina minnen från resorna.

– Det var en fantastisk tid. Mycket jobb, men också mycket roligt. Det kom så mycket värme från resenärerna.

Werner Westin grundade bussbolaget 1924 i Ullånger. Därefter flyttade han till Docksta och verksamheten växte. Första resan gick till Oslo 1938 och den kostade 55 kronor. På 40-talet körde de turistresor som gick vägen genom Trondheim, ner till Oslo, sen genom Värmland och Dalarna på vägen tillbaka till Docksta. Rutten kallades för "populära Norge-resan" och hade flera återkommande resenärer. Hjördis Damstedt var redan som barn en del av verksamheten.

Chauffören Karl-Erik

– Jag är född in i det här. Jag städade bussar bland annat. Jag fick vara med och hjälpa till så fort jag kunde läsa och skriva, säger hon.

Hennes bröder blev konduktörer och började sedan köra. Själv jobbade hon som bussvärdinna i 25 år efter det att hon fött barn. Hjördis Damstedt beskriver sin pappa som en omtyckt person.

– Han var så framåt, gjorde mycket. Körde biltävlingar, och var jägare och fiskare också.

För att uppmärksamma Werner Westin körde Vibyggerå hembygdsförening under torsdagen en 50-talsbuss från Docksta till Härnösand. Besökare kunde åka turer mellan Murberget och centrum.

Mer läsning

Annons