Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem veckor utanjourdoktor i sommar

Annons
Fem veckor utan

jourdoktor i sommar

Härnösand får klara sig utan läkarbemanning på kvällarna på distriktsjouren i sommar.

Fem veckor blir helt läkarlösa och i ytterligare två veckor direkt efter midsommar finns läkare på plats bara vissa dagar.

Det står nu klart sedan de ansvariga i primärvården försökt pussla ihop jourerna så gott det går utan att lyckas fullt ut.

Kontentan är att distriktsläkarna i Härnösand helt enkelt är för få. I det läget prioriteras att vårdcentralerna är öppna på dagtid medan kvällsjouren på sjukhuset stängs i sju veckor.

De två första veckorna efter midsommar går kanske att bemanna vissa kvällar. Men sen är det stopp i fem veckors tid. Då är det Sundsvall som gäller.

- Distriktssköterskorna finns kvar för rådgivning. Så vi stänger inte vår verksamhet, betonar Gunilla Nilsson, basenhetschef för distriktsjouren.

- Utan man ringer alltså först sjukvårdsupplysningen som vanligt. Patienter som behöver träffa distriktsläkare kommer vi då att hänvisa till Sundsvall.

- Akutmedicin på sjukhuset i Härnösand har också oförändrad verksamhet. De berörs inte, säger hon.

Kjell Sundin, medicinskt ansvarig läkare för jouren, noterar att alla egentligen inte måste träffa läkare direkt samma kväll.

- Vi kommer att kunna hänvisa dem till vårdcentralen som ringer upp nästa dag. Dessa patienter behöver då inte stå i kö, säger han.

Läkarmottagning kommer att finnas kvar på helgdagar klockan 11-16.

Läkarberedskap kvarstå r också för kommunens särskilda boenden, polisärenden, akuta ärenden på häktet och fängelset, ärenden om tvångsvård vid psykisk sjukdom, dödsfall i hemmet samt vård av cancersjuka som har avancerad sjukvård i hemmet (ASIH-vård).

Antalet patienter som berörs av semesterstoppet handlar i genomsnitt om kanske fem-tio per kväll. Typiska jourfall är till exempel olika infektioner, sårskador, allergier, gallsten, njursten, stukningar och misstänkta frakturer, kvistar och skräp i ögat, magsmärtor och näsblödningar.

Huruvida Sundsvalls sjukhus klarar extrapatienterna från Härnösand är en annan sak.

- De är inte glada direkt på jouren i Sundsvall, konstaterar Nilsson och Sundin.

Glada är knappast heller Härnösands kommunpolitiker. Tidigare har sjukvårdspartiet slagit larm i jourfrågan och kommunledningen har lovat att agera.

Beskedet i dag är dock att läkarna inte räcker till och då får kvällsjouren stryka på foten. Det är ett unikt beslut.

- Det har aldrig hänt förut i Härnösand. Det är första gången och det känns inte bra.

- Vårt önskemål är att detta ska inte hända igen. Det ska vara bara för denna sommar och inte mer, säger Gunilla Nilsson.

klas leffler

0611-554830

Mer läsning

Annons