Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fastemånaden är över – muslimska högtiden avslutar ramadan

Under ramadan har solen varit nere knappt fem timmar. Men i dag börjar högtiden Eid-al-fitr som bryter fastemånaden. "Det är en lättnad", säger Omar Mohammed Ali.

Annons

På golvet ligger utrullade mattor och omkring 150 personer är samlade för att fira. Högtiden Eid-al-fitr börjar med en bön. Därefter går man runt och tar varandra i hand.

– Det är som att säga god jul till varandra. Man önskar lycka till och firar att vi klarat oss igenom det här, säger Omar Mohammed Ali.

Fika på Brännaborg under högtiden Eid-al-fitr

Fastemånaden ramadan har varit särskilt jobbig i år eftersom den infaller på sommaren. I Härnösand går solen ner knappt fem timmar innan den går upp igen. För den som fastar blir det lång tid utan mat varje dag.

Omar Mohammed Ali jobbar på en pizzeria. Under fastemånaden har han serverat mat när han själv inte har ätit på över tjugo timmar.

– Det är som att dra på ett gympass. Det är jobbigt. Men sen när du är klar, då känner du att du är nöjd med dig själv. Det är en lättnad.

På papperstallrikar serveras somaliska kakor, och folk sitter i grupper och pratar med varandra. Det är många språk som finns här, säger Sabah Ali Abdi. Arrangemanget på Brännaborg ordnas av Islamiska kulturcentret i Härnösand och samlar muslimer från flera länder.

– Det är en glädje för alla. Att vi kramas och träffas. Familjen, vänner och folk som man inte känner, säger Sabah Ali Abdi.

Anab och Khadijah hjälper till med fikaserveringen.

Omar Mohammed Ali berättar att många har svårt att delta i firandet fullt ut eftersom Eid-al-fitr inte är en högtid i Sverige. En del kommer bara till bönen som är den viktigaste delen av dagen, men åker sen tillbaka till sina jobb. De som fortsätter fira går hem med sina familjer, äter och ger varandra presenter. Vad högtiden betyder är väldigt individuellt säger Omar Mohammed Ali.

– För mig betyder det att jag har uppnått det målet jag vill uppnå. Mitt mål var att fasta i trettio dagar.

Mer läsning