Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farliga olivoljor rensasfrån butikshyllorna

Annons
Farliga olivoljor rensas

från butikshyllorna

Nu försvinner vissa olivoljor från mathyllorna efter larm från Livsmedelsverket

De innehåller polyaromatiska kolväten som kan vara cancerframkallande.

- Vi tog genast bort två olivoljor ur vårt sortiment, säger Anders Sjölinder, stormarknadschef på Obs i Härnösand.

Branschen reagerar blixtsnabbt varje gång Livsmedelsverket kommer med nya forskningsrön, så även den här gången.

Livsmedelsverket har analyserat 32 oljor. Sex oljor innehöll så mycket av det cancerframkallande ämnet PAH att de klassas som otjänliga.

- Vi har mätt upp halter som fem gånger gränsvärdet vilket är oacceptabelt, säger toxokolog Liliane Abrahamsson Zetterberg på Livsmedelsverket.

De bannlysta oljorna är så kallade jungfruoljor som indelas i två kategorier; kalla och varma. Kallpressad olja är inget problem. Men när det gäller de varma oljorna visar det att sex produkter har för höga PAH-halter.

Coop, fd Konsum, reagerade direkt på Livsmedelsverkets besked.

- Vi följer alltid rekommendationerna. Några kunder har ställt frågor och till dem kan vi säga att oljorna är borta, säger Sjölinder.

Olivoljor är en produkt som vuxit snabbt på den svenska marknaden. EU-inträdet och svenskarnas rörlighet är två förklaringar.

I medelhavsländerna är det en jätteprodukt. I Sverige använder vi margarin vid stekning medan man i Spanien alltid använder oljor.

- De undrar vad vi håller på med när vi använder margarin eller smör vid stekning. Där nere var det 40 hyllmeter med olika oljor i den butik vi brukade handla i. Den betecknas som hälsosammare eftersom man knappt har några problem med hjärt- och kärlsjukdomar, säger Sjölinder som bodde i Madrid under fyra år.

Även ICA-handlarna har gått igenom sitt sortiment. Roger Jonsson på Härnö-Hallen i Härnösand berättar att man inte har några av de utpekade produkterna i sortimentet.

Livsmedelsverket anser att det finns skäl för kommunerna att lägga saluförbud på de otjänliga oljorna och att kommunerna också fortsättningsvis uppmärksammar hanteringen av dessa oljor, bland annat i företagens egenkontroll.

Livsmedelsverket kommer under december att informera övriga medlemsstater inom EU om resultatet av undersökningen.

PAH är en restprodukt som bildas vid förbränning. Där finns bland annat bensiopyren som är cancerframkallande. Utsläppen av PAU var en av anledningarna till att industrin Hagraf lades ned i början av 90-talet.

Ola Thelberg

0611-554826

ola.thelberg@tidningen.to

FAKTA

Jungfruoljan är den renaste av oljor. De indelas i varma och kallpressade oljor. Höga värden av PAH har konstaterats i varma oljor.

Sex oljor klassas som otjänliga.

Dessa är:

ï Extra jungfruolja Famous, 23 (anger hur många mikrogram PAH oljan innehåller per kilo.

ï Extra jungfruolja Ierra Toscana, 9,6

ï Olivolja Signum varmpressad, 8,2

ï Extra jungfruolja il Gentile Grappolini Zeta, 7,8

ï Extra jungfruolja La Chinata, 7

ï Olivolja Filippo Berio, 6,3

Källa: Livsmedelsverket

Mer läsning

Annons