Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farlig trafikmiljö vid många skolor

/
  • Tidig morgon och redan trafikstockning på Solenskolan i Härnösand. Mer än hälften av Sveriges grundskolor har problem med trafiksäkerheten visar en enkät med över 1000 rektorer. Viveka Höglund, rektor på skolan, är glad att ingen allvarlig incident inträffat ännu.
  • Trafikmiljön på Solenskolan måste bli bättre, menar Sara Friberg, skolrådets ordförande, och Monika Stjärnsten som båda har barn på skolan.

Trafikrusning i Härnösand.
Inte på E4 eller avgasiga köer i city. Nej, det är tidig morgon vid Solenskolan. Och bland en lång rad av bilar försöker barn ta sig fram, till fots eller på cykel.
– Trafiksituationen är katastrofal, konstaterar Monika Stjärnsten, förälder till två barn på skolan.

Annons

Höstterminen har börjat och länets skolor fylls av ivriga elever. Men trafikmiljön runt skolorna är långt ifrån riskfri. Mer än hälften av Sveriges grundskolor har problem med trafiksäkerheten visar en enkät med över 1000 rektorer. Många är oroade för att en allvarlig olycka ska inträffa. En av dem är Viveka Höglund, rektor på Solenskolan.

– Före klockan åtta på morgonen blir det lätt trafikstockning runt skolan. Jag är glad att ingen allvarlig incident inträffat ännu, säger hon.

Föräldrar som skjutsar och lämnar av sina barn vid skolan ses som den största trafikrisken, men även hård trafik utanför skolorna, ungdomar på mopeder och en osäker väg till och från skolan oroar rektorerna. Tidsbesparing är den främsta orsaken bakom att majoriteten av föräldrarna väljer att skjutsa barnen i stället för att ta apostlahästarna eller cykeln.

– Många är jäktade på morgonen och då är det mest praktiskt att ta bilen. Men jag tror även att det handlar om omsorg och engagemang, alla vill vi väl våra barns bästa, säger Viveka Höglund.

Hon skulle dock önska att fler valde att gå eller cyklade med barnen till skolan för att minska trafiken tidiga morgnar. Det skulle innebära flera plusfaktorer: förutom att barnen utsätts för mindre skadliga utsläpp från fordon har forskning visat att lite fysisk aktivitet på morgonen är bra för inlärningen

– Det är inte möjligt för alla, vi har elever som bor en bra bit från skolan. Jag förstår att föräldrar är under tidspress på morgonen, men jag kan bara vädja till fler att lämna bilen hemma. Det skulle ge barnen en säkrare trafikmiljö.

Just den här morgonen hänger regnet i luften och det är fler föräldrar än normalt som skjutsar sina telningar till skolan. Kvart i åtta är trycket redan hårt och vid den lilla avstigningsplatsen köar en lång rad bilar. De barn som kommer till fots eller med cykel har fullt sjå att kryssa mellan fordonen.

Sara Friberg, skolråd och förälder till tre barn på skolan, berättar att trafiksituationen är ett ständigt återkommande ämne på föräldramöten.

– Jag känner till föräldrar som kämpat för en bättre trafikmiljö i 15 år, men inte fått gehör, säger hon.

Samhällsnämnden har uppvaktats med en kravlista på åtgärder från skolrådet. Att trottoaren breddats och skyltningen blivit bättre räcker inte, menar Sara. Fler övergångsställen och bredare gång- och cykelbanor toppar önskelistan. Sänkta fartgränser på den närliggande Ringvägen är också ett krav.

– Som det är i dag är det en katastrofal trafiksituation på skolan. Inte nog med att det mycket trafik på morgnarna, vägen är så smal att jag inte kan ta mig fram med familjens van, säger Monika Stjärnsten.

Förra året genomförde Härnösands kommun en stor undersökning av trafikmiljön runt samtliga skolor. Linda Karlsson, gatuingenjör på samhällsförvaltningen, berättar att det resulterat i ett flertal åtgärder för att minska bristerna.

– Bland annat har vi förstärkt skyltningen, satt upp ribbor och målat nya trafiklinjer. Men det här är ett jobb som långt ifrån är avslutat. Vi ser hela tiden över bristerna i trafikmiljön, säger hon.

Mer läsning

Annons