Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falloyckorna minskar

/
  • Fallolyckorna minskar i Västernorrland. Som enda län i landet kan Västernorrland visa upp bättre siffror än föregående år.

Fallolyckorna minskar i Västernorrland. Det är Västernorrland ensam om i landet.
Ändå har 1 496 äldre i Västernorrland blivit skadade i fallolyckor 2012 visar ny statistik från Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap, MSB.

Annons

På tisdagen uppmärksammas FN:s internationella äldredag världen över. Ny statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, visar att antalet äldre som skadats i fallolyckor minskat något i Västernorrland. Det är enda länet i landet som redovisar en minskning. Men fortfarande är det närmare 1 500 äldre över 65 som vårdas på sjukhus för fallskador i Västernorrland. Störst andel återfinns i Sollefteå och Ånge

– Varje dag dör minst fyra äldre över 65 år i Sverige till följd av en fallolycka. Med lite enkla medel i vardagen hoppas vi kunna minska antalet fallolyckor, säger Inger Mörk från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, i en presskommentar.

Färsk statistik från MSB visar att 48 148 svenskar över 65 år fick sluten sjukhusvård på grund av fallolyckor 2012 (31 647 kvinnor och 16 501 män). Varje år dör cirka 1500 personer till följd av en fallolycka, det vill säga ungefär fyra personer varje dag.

För Härnösands del handlar det om Härnösand 53 män och 110 kvinnor. För Kramfors 49 män och 88 kvinnor. I Kramfors kommun är också minskningen varit störst enligt MSB:s statistik.

I Sollefteå är det 55 och 111 kvinnor som redovisas i statistiken. I Örnsköldsvik som är största kommunen i Ångermanland är det också flest som råkat illa ut, 106 män och 226 under 2012.

Det är fortfarande nästan dubbelt så många kvinnor som män som skadas i fallolyckor, men antalet män skadade i fallolyckor ökar kraftigt. De senaste tio åren har det skett en ökning av män över 65 år skadade i fallolyckor med 31,5 procent. Motsvarande siffra för kvinnor över 65 år är en ökning på 8,4 procent.

■ Fakta: Så kan man minska risken

Fler och bättre läkemedelsgenomgångar.

Benskörhet, bentäthetsmätning och D-vitamintillskott.

Näringsriktig mat.

Inte för lång nattfasta.

Komma ut i friska luften.

Mötesplatser, inom såväl vård- och omsorgsboenden som andra träffpunkter. Träningsmöjligheter, rehabmöjligheter, rätt hjälpmedel.

Mjuka golv ordentliga skor / halksockor, halkskydd under mattor, fäst upp lösa sladdar.

Drick mer vatten än du är törstig till.

Vid yrsel, sitt en stund på sängkanten innan du går i väg.

Mer läsning

Annons