Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extra inspektion efter nytt avslöjande

Den massiva kritiken mot polisen registreringar har fått Datainspektionen att göra en ny inspektion hos Rikspolisstyrelsen (RPS).
I sina stickprovskontroller har inspektionen upptäckt ordet "zigenare" trots att det inte var det ordet man letat efter.

Annons

– Vi tyckte att det finns skäl på att se över vissa saker igen. Det är föranlett av den senaste tidens rapportering om hur polisen hanterar personuppgifter, säger Nicklas Hjertonsson, jurist på Datainspektionen.

allehanda.se skrev tidigare i veckan att Datainspektionen kontrollerar om polisen hanterar personuppgifter på ett lagligt sätt i det allmänna spaningsregistret.

I kontrollen fann Datainspektionen flera fall där polisen använde begreppet "zigenare". Men Datainspektionen vet ännu inte hur pass sökbar den termen är i polisens databas.

– Mycket talar för att den termen i det sammanhanget inte är korrekt. Om man skulle kunna söka och sammanställa utifrån det begreppet då är det fel. Det får inte användas som sökbegrepp för då får man fram en sammanställning. Men om de lagliga förutsättningarna finns där, alltså som en komplettering om det verkligen behövs, då är det okej, säger Hjertonsson.

Datainspektionens genomförde en stickprovskontroll när de gjorde sin granskning, vilket innebär att begreppet kan förekomma vid fler tillfällen än vad man vet om.

Man sökte till exempel på personer födda under en viss tidsperiod och granskat det man fick fram utifrån alla regler som gäller.

Men man har inte specifikt sökt på begreppet "zigenare"

Nicklas Hjertonsson vill inte säga exakt vad nästa veckas besök kommer att handla om.

– Det är inte säkert att det handlar om det här, men det skulle kunna vara närliggande.

Mer läsning

Annons