Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extern expert lejs in för akutkirurgin

/

Läkarna själva tar fram underlag. En extern expert lejs in för slutrapporten.
Bilden börjar klarna hur akutkirurgin ska utredas i samband med att gemensamma länskliniker införs på sjukhusen.

Annons

Något beslut om canceroperationerna i Sollefteå togs aldrig på landstingsfullmäktiges möte på onsdagen. Den heta frågan hanns inte med.

Politiskt finns dock stor enighet bakom landstingsstyrelsens linje att beslutet ligger fast. Bröstcancer- och tjocktarmscanceroperationer kommer att flyttas till Sundsvall och Örnsköldsvik under 2014.

Allt talar för att fullmäktige på torsdagen också klubbar tillägget som gjordes upp i landstingsstyrelsen i tisdags.

Det innebär att man ska "utreda påverkan på akutkirurgi för andra tillstånd än cancer samt eventuell påverkan på övrig verksamhet i samband med införandet av länskliniker".

Landstingsdirektör Anders L Johansson ligger i startgroparna.

– Vi måste hålla ihop professionen nu så de tar ansvar ihop med oss i tjänstemannaledningen. Det innebär en massa arbetsgrupper som tar fram underlag.

– Sen behövs en kvalificerad utredningsrapport. En professionell utredare ska vi ta in externt. Jag har ringt några samtal om detta, säger Anders L Johansson.

Flera faktorer kommer vägas ihop i vem som ska göra vad på vilket sjukhus i länet. Där ingår ekonomi, kvalitet, risker och arbetsmiljö.

Resultatet ska vara klart under 2014. Ett känsligt innehåll lär inte avslöjas före valet i september.

– Om vi inte är optimalt eniga i professionen och frågan ställs om ett av sjukhusens överlevnad mitt i en brinnande valrörelse kan det bli sjufalt värre oro. Det vill vi alla undvika, förklarar Anders L Johansson.

På onsdagen inledde han landstingsmötet med slutsatser från de senaste veckornas strid kring canceroperationerna.

– När man bara ser ett steg i taget förstår jag att misstankar kan gro. Kortsiktigt viktigast är nu att ta fram en målbild. RCC och konsekvensanalysen för Sollefteå ska in i det större arbetet.

Sjukvårdspartiet bryter den politiska samsynen i fullmäktige. Erica Sahlin (SJVP) känner ekot av vad som hände med Härnösands sjukhus för tjugo år sedan.

Hon ångrar i dag beslutet att flytta operationerna som fullmäktige tog i juni.

– Vi vill ha en genomlysning av vad det egentligen betyder. Hade vi vetat då vad vi vet nu hade vi aldrig gått med på beslutet. Vi är gamla politiska rävar. Men vi blev lurade, säger hon.

Mer läsning

Annons