Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Exportföretagen i Ådalen samarbetar: "Kan inte konkurrera med lönerna i Stockholm"

/
  • Malte Frisk (till vänster) och Bengt-Olov Byström hos Logosol har bara positiva erfarenheter om samarbetet mellan tillverkningsföretagen i Ådalen

Samarbete över kommungränserna.
Det är nyckelordet för tillverkningsföretagen i Ådalen för att hitta spetskompetens.
– Vi kan inte konkurrera med lönerna i Stockholm. Men vi har annat att erbjuda, säger Malte Frisk vd i Logosol och ordförande i Höga Kusten Industrigrupp som driver projektet Tillväxt Höga Kusten.

Annons

Under fjolårets startade Höga Kusten Industrigrupp med stöd från regional utveckling på landstinget.

Ett tiotal teknik och exportföretag i Härnösand, Kramfors och Sollefteå samarbetar för att locka till sig teknisk kompetens. De är också ambassadörer för begreppet Höga kusten.

– Samarbete är otroligt viktigt, säger Peter Gerdin vd i Gerdin Group.

Försörjning av arbetskraft är en av de största utmaningarna för de lokala tillverkningsföretagen. Bristen på kvalificerade tekniker eller språkkunniga säljare kan bli avgörande om verksamheten kan utvecklas i positiv riktning.

Läs mer: Ådalsföretag i samverkan

Under 2015 rekryterade Logosol fyra personer. Det är tekniker, säljare och inköpare. Några av dem har flyttat till Härnösand med sina familjer från överhettade regioner.

För att locka dem har Logosol räknat fram vad som händer med familjernas budgeter när de flyttar.

– Även om lönen är högre i exempelvis Stockolm så blir det ändå mer över om de väljer att flytta hit. Det handlar om lägre kostnader för transporter, mindre utgifter för fritidsaktiviteter och en stor vinst vid försäljning av bostaden. Men framallt ett enklare liv att leva, säger Bengt-Olov Byström, Logosols grundare och styrelseordförande.

Läs mer: Samlar säljare från hela världen

Malte Frisk fortsätter:

– Det otroligt kul att se att så många flyttar in med arbetslivserfarenhet som kan hjälpa oss bygga företaget vidare.

Men en annan faktor spelar också in. Högakusten erbjuder naturupplevelser och spännande utflyktsmål.

Det ger också möjlighet till fortsatta karriärvägar. I området finns flera spännande tillverkningsföretag.

– Samarbete över kommungränserna är viktigt. Vill någon gå vidare från oss finns det andra företag i området. Det handlar också om att hjälpa till och ordna med jobb till den andra parten, till maken eller makan. Där kan vi samarbete genom nätverket. Genom att vi visar att det finns fler företag än just det man söker till, säger Peter Gerdin.

Läs mer: Gerdins byter spår

En annan idé är att forma en gemensam plattform för platsannonser.

Gerdin Group har produktionsanläggningar i Mjällom, Sollefteå, Västerås och Polen. Bolaget sysselsätter totalt 430 personer och omsätter an halv miljard kronor.

2015 blev Logosols bästa år så här långt med en omsättning som ser ut att landa på 109 miljoner. Delar av vinsten går till personalen genom ett vinstdelningssystem.

Bengt-Olov Byström hade ett förflutet som företagsrådgivare hos bland annat samhällstöttade Utvecklingsfonden innan han startade Logosol.

– Vi upplever att vi är i en region där det är gynnsamt att utveckla företag. Har man bra idéer får man hjälp och stöd. Så har det inte alltid varit, säger Bengt-Olov Byström.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobil? Ladda ner Allehandas nya app till Iphone eller Android.

Mer läsning

Annons