Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Examen i unik utbildning – nästan alla garanteras jobb

Heta utbildningar gör skäl för namnet. I fredags var det examensdags för 20 synrehabiliterare i Härnösand. Och det är en ljus framtid de går till mötes.

Annons

– Vi har haft flera elever som fått klart med jobb redan innan de fått sin examen här hos oss, säger Maria Kalén, utbildningssamordnare hos Heta Utbildningar Yrkeshögskolan i Härnösand.

Störst efterfrågan på denna specialistkompetens har landets syncentraler. Till syncentralerna remitteras gravt synnedsatta och blinda personer. Men kompetensen efterfrågas också på arbetsförmedlingar, försäkringskassor och företag som levererar tekniska hjälpmedel.

Läs mer: Yrkeshögskolan beviljar flera nya utbildningar till Ådalen

I fredags tog 20 elever examen som synrehabiliterare vid Yrkeshögskolan. Det var den tredje klassen som examinerades i Härnösand. Utbildningen är den enda i sitt slag i Sverige.

Utbildningarna utformas för att passa näringslivets behov. Detta gör att man som studerande på en yh-utbildning har mycket stora chanser att få jobb direkt efter examen.

Eleverna kommer nu att spridas över landet från Jämtland i norr till Skåne i söder. Synskadades Riksförbund, SRF, har länge efterfrågat fler med synkompetens och gläds över påfyllnaden.

Läs mer: Yrkeshögskola ger arbete för 9 av 10 i länet

Både Anna Nilsson från Stockholms syncentral och Neven Milocevic från SRF deltog vid högtiden på Yrkeshögskolan i Härnösand.

Till hösten startar nya utbildningar hos Heta Utbildningar:

Elkrafttekniker eldistribution med apparatteknik - 2 år, ingenjör energi och fastighet - 2,25 år, kyl- och värmepumptekniker - 1,5 år, bredbandsprojektör - 1 år, synrehabiliterare - 1 år (distans).

Läs mer: Yrkeshögskolan i Härnösand satsar på nya utbildningar

Mer läsning

Annons