Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eva var Lucia för 50 år sedan

Annons
Eva var Lucia för 50 år sedanHjälpte till att samla in pengar till fattig familjNär Eva Wilke, Härnösand, var 19 år arbetade hon som servitris på Ögrens konditori i Bjästa.

I dag för exakt 51 år sedan kläddes hon till Lucia och lussade en hel dag för alla kunder på konditoriet, som hade en stor kundkrets.

Eva hade långt vackert hår och med hjälp av en elektrisk kam gjorde hon vågor i håret.

- Det var många timmar av förberedelser, berättar hon och småler.

- Jag hade levande ljus i kronan, berättar Eva, som efter en hel dags lussade hade en hel del stearin i håret.

Eva serverade gratis kaffe till kunderna. På bröddisken var en insamlingsbössa placerad där de som ville fick lägga pengar. Pengarna gick till en fattig familj som bodde i en enkel bostad ute på landet.

- Pappan i familjen var förlamad efter en olycka i skogen och familjen behövde såväl mat som ved, julklappar och pengar.

- Jag kommer inte ihåg hur mycket pengar vi fick in, med mycket var det. Vi fick tömma bössan flera gånger och det fanns sedlar med, som var sällsynt på den tiden, berättar Eva.

Eva kände en oerhörd glädje när de dagen efter packade mat och gåvor till familjen.

- När vi kom ut till det förfallna huset satt mamman vid köksspisen med ett barn i knät, alla dörrar var stängda, för att det inte skulle bli så kallt inomhus. Deras vedförråd, var tomt, berättar Eva.

Eva hette som flicka Nyström och har växt upp tillsammans med fyra syskon i Lunde. När hon var 18 år flyttade hon till Bjästa för att jobba på konditoriet.

- Lönen var inte så märkvärdig, det var dricksen vi levde på, men mina arbetsgivare var två underbara människor, berättar hon.

Vi var två flickor som arbetade åt familjen Ögrens och vi bodde i var sitt rum i samma hus som konditoriet.

Så småningom kom Eva till Härnösand, där hon arbetade på konditori Norma på Köpmangatan. Därefter har hon arbetat på Tempo och på Asea, där hon blev kvar fram till pensionen.

Eva är en flitig bridgespelare, sedan många år. Hon är också engagerad i PRO:s väntjänst.

christina almgren

Lucia.

På Luciadagen för exakt 51 år lussade Eva Wilke, som då arbetade som servitris, för alla kunderna på Ögrens konditori i Bjästa. Detta för att samla in pengar till en fattig familj, så att de kunde fira jul.Eva Wilke glömmer aldrig när hon som 19-åring kläddes till Lucia.

- Min arbetskamrat fick arbeta hela kvällen till långt in på natten för att få bort allt stearin som fanns i mitt vackra hår, berättar hon.

Foto: gunnar stattin

Mer läsning

Annons