Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eva Andersson (MP): "Intressant och positivt"

/

Ett positivt komplement, men det tar tid att accepteras som metod i den ordinarie sjukvården.

Det är landstingets hållning till behandlingarna hos Pu Guang Liu.

Annons

– Det är bra att personer söker sig fram och det är bra att det erbjuds alternativ. Att bryta passivitet är positivt.

– Om den enskilde tar egna initiativ och själv väljer att komplettera med olika aktiviteter är det bra, tycker Eva Andersson, språkrör för Miljöpartiet i Västernorrland och gruppledare för sitt parti i den styrande vårdalliansen i landstinget.

Hon skiljer noga på i vilken roll hon uttalar sig. Som företrädare för landstinget hänvisar hon till att vården måste bygga på vetenskaplig grund, evidens.

– Men vi ser ju att hälso- och sjukvården använder akupunktur i dag. De sker en utveckling på sikt. Man utvecklar kunskaper.

– Och rent allmänt lyfter vi fram livsstilsfaktorer, både i landstinget och i Miljöpartiet. Vi stöttar en helhetssyn.

– V rekommenderar fysisk aktivitet på recept och vi utreder även kultur på recept. Det är många faktorer som kan vara hälsofrämjande, det är precis som med yoga, säger Eva Andersson.

Personligen har hon en gått kurs i qigong och även deltagit privat på en resa till Kina med Pu Guang Liu.

– Vi fick se både kinesisk medicin och västerländsk medicin, bland annat hur man behandlade med akupunktur på ett sjukhus och skrev ut individuella recept på örtmedicin.

– För min egen del är det här intressant och positivt. Om det inte gör människor sämre och inte äventyrar någon annan behandling kan man inte hindra människor från att prova.

Mer läsning

Annons