Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enorma skador på skogen

/
  • I Fälleområdet söder om Härnösand gick stormen Ivar fram med en förödande kraft.
  • Fram till 15 juli har skogsägarna på sig att ta bort stormfälld skog, men Skogstyrelsen tror att det kan bli problem att hinna med det.
  • I först hand är det granträd som ska tas om hand för att minska risken för angrepp från Granbarksborren,

Stora skogsområden har förvandlats till plockepinn.
Tusentals kubikmeter skog har vräkts omkull efter stormen Ivars våldsamma framfart för två veckor sedan.
Preliminärt bedömer Skogsstyrelsen och skogsbruket att skadorna uppgår till mellan 4,5 och 6,5 miljoner skogskubikmeter i Jämtlands, Gävleborgs och Västernorrlands län.

Annons

– Vi har inte upplevt något liknande på 50 år. Det är mycket värre än vi först befarade, säger Clas Fries, skadesamordnare på Skogsstyrelsen i norra Sverige.

Stormen Ivar orsakade svåra skador i Jämtlands och Västernorrlands läns. Kommunerna Ragunda, Bräcke och Berg tycks vara särskilt hårt drabbade. Svåra skador finns också i Västernorrlands län upp till Ådalen. Härnösandsområdet tycks vara extra hårt drabbade.

– Telefonen ringer i ett, säger Roger Gjersvold, inköpare hos Högland Såg & Hyvleri AB i Örnsköldsvik.

I förra veckan besökte han Härnösand för en kunds räkning. Skogsområdet som ligger söder om Härnösand är på 10 hektar är hårt drabbad av stormen. Roger Gjersvold uppskattar att det handlar om cirka 3000 kubikmeter som ligger på marken och ska tas om hand. På Hemsön väntar ytterligare 10 000 kubikmeter.

– Det blir nog svårt att få bort allt innan den 15 juli då stormskadat virke måste vara ute ur skogen, säger Roger Gjersvold.

Andreas Sjöberg från Bollstabruk tar hand om timret som ligger vid vägkanten. Det är gran som ska användas vid Höglands sågverk i Ö-vik.

– Vi har hur mycket som helst att göra, säger han.

När stormen Gudrun drog fram för två år sedan trodde de flesta att det skulle bli ett svårslaget rekord när det gäller skogsskador. Men redan nu kan man se att Ivars framfart är större i omfattning.

– Det är oerhört mycket skador, dessutom är det mycket ovanligt så här norrut i landet. Flera faktorer har spelat in. Bland annat att det inte finns någon tjälen vi jorden som kan hålla emot och dessutom är det fler träd på samma område jämfört med hur det såg ut för 50 år sedan, säger Clas Fries.

Inledningsvis är det fokus på att hand om granen eftersom den drar till sig granbarksborren innan den svärmar under försommaren.

– Västernorrland är ett län med mycket gran och därmed gott om granbarksborrar, säger Clas Fries som är medveten om att det kommer att finnas markägare som inte hinner med att ta bort skog som fallit ned.

Han räknar med att det kommer att droppa in många dispensansökningar från skogsägare.

– Men vi ger bara dispens när det handlar om särskilda, exempelvis när man av miljöskäl vill lämna kvar död ved i skogen, säger Clas Fries

Nu väntar ett omfattande arbete med att närmare kartlägga var det stormfällda virket finns i terrängen.

Mer läsning

Annons