Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Enklare att köpa knark än en pizza"

/

14-åringar som röker cannabis och spice öppet på skolan.
Flera före detta elever på Landgrenskolan slår nu larm om en alarmerande situation i Härnösand.
– Det är lättare att få tag på knark än att beställa en hämtpizza på nätet, säger 16-åriga Elin som är ett fingerat namn.

Annons

Elin, Anna och Per, som alla vill vara anonyma, gick ut högstadiet i våras. Vi träffas en eftermiddag på Tidningen Ångermanlands redaktion i Härnösand. Med vid vårt möte är även Björn Skånberg från förbundet RNS (Riksförbundet för ett narkotikafritt samhälle). Han har själv missbruk bakom sig och har under mer än 30 års tid jobbat med rehabilitering av narkotikamissbrukare.

Den historia de tre Härnösandsungdomarna berättar är en i många stycken oroväckande skildring om droganvändning långt ned i åldrarna. En situation som dessutom många föräldrar är ovetande om.

Elin och Anna redogör för hur de vid flera tillfällen slagit larm till skolans ledning utan att ha fått gehör.

– De säger att de ska ordna möten och ta tag i saken, men inget händer. Lärarna är medvetna om problemen, men gör inget. Vi upplever det som att man vill sopa problemen under mattan.

Flera gånger har Elin och Anna, som båda är mot alla former av droger och aldrig prövat på själva, mötts av kraftigt drogpåverkade klasskamrater när de kommit till första lektionen på morgonen.

– De tror att de är hippa och tuffa när de är flummiga och är drogpåverkade. Vi som håller oss ifrån droger blir ansedda som töntar och stöts ut. Dessutom störs vår skolgång. Det blir ingen lugn och ro i klassen.

De säger att de vet vilka som säljer, ofta handlar det om äldre elever.

– Det är hur enkelt som helst att få tag på hasch. Ja, jag skulle kunna gå till någon nu på stört och handla. Fös oss är det en gåta att dessa elever inte blivit avstängda från skolan.

Flera av Elin och Annas före detta skolkamrater går i dag på tyngre droger.

– Det är så sorligt att se hur de går ned sig utan att något händer. Varför sitter de vuxna tysta? När vi gick i nian använde mer än hälften av våra klasskamrater regelbundet droger.

Per har själv rökt cannabis ett antal gånger, men slutade efter att ha blivit upptäckt. Det var en skam, erkänner han.

– I dag är jag glad att jag blev avslöjad och konfronterad. Nu har jag förstått hur lätt det är att bli beroende.

Björn Skånberg framhåller att steget från att röka cannabis eller spice till att ta tyngre droger inte är särskilt långt.

– Första gången man röker händer inget speciellt. Men ganska snabbt blir man beroende. Det är vanligt att man börjar experimentera med spice och sedan fortsätter med starkare grejor. Många får sina liv förstörda i unga år.

Mer läsning

Annons