Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En vandring i strålande solsken

LÄSARTEXT
Lördagen den 1 september, i strålande solsken, gjorde STF Härnösand och Friluftsfrämjandet en vandring längs en delsträcka av Härnö Trail. Vi var 22 personer som fick guidning av naturkunniga Brittis Lindström.

Annons
På toppen av Klubberget.

Vandringen startade från Smitingen via Klubberget, Klubbsjön upp på Speckstaberget och var 7 km lång. På Klubberget, 80 meter över havet hade vi en hänförande utsikt över landskapet och kustlinjen. I norr till Högbonden och i söder till Brämön.

På Klubberget berättade Brittis om Höga Kusten som är ett naturvärldsarv och hur landskapet har bildats. När den senaste inlandsisen var som tjockast, cirka 3 km låg dess centrum vid Höga Kusten. Isen var ofantligt tung och tryckte ner jordskorpan. Som mest var jordskorpan cirka 800 meter lägre än i dag.

Vy över Klubbsjön från Klubberget.

När isen började smälta minskade trycket och landet började höja sig igen. Höga Kusten blev isfritt för ungefär 10 000 år sedan. Sedan isen smält och havet började bearbeta landskapet har landhöjningen varit 286 meter och fortsätter. Just nu stiger marken med åtta millimeter per år.

Vy från Klubberget mot norr.

På Klubberget visade och berättade Göran Abel om den sällsynta och hotade laven Glanstagel. Man tror att laven funnits vid Höga Kusten ända sedan istidens slutskede. I Sverige finns den bara på Klubberget och Hemsön. Glanstagel trivs på områden som är hårt utsatta för väder och vind. För att gynna Glanstagel har Länsstyrelsen under våren 2018 öppnat upp och röjt på toppen av Klubberget.

Eftersom vandringen innebar en del klättring både upp och ner var den både krävande, spännande. Men framför allt var den en härlig naturupplevelse.

Märta Lundgren Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons