Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En natt på museet – i väntan på Obama

Presidenter får kunglig behandling. I synnerhet presidenter från USA.
Robert Olsson från Härnösand kan intyga. Han sov på jobbet utifall Barack Obama skulle ha lust att hälsa på.

Annons

Obama.

Det var i september 2013 som den amerikanske presidenten kom på officiellt besök till Stockholm, faktiskt första gången någonsin som en sittande president i USA besökte Sveriges huvudstad.

På programmet stod besök på USA:s ambassad, regeringskansliet i Rosenbad, Stockholms synagoga för att hedra Raoul Wallenberg samt Kungliga tekniska högskolan.

Obama övernattade på Grand Hôtel och dagen efter hälsade han på hos kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia på Stockholms slott.

Mindre känt är att han gärna ville kolla på Vasaskeppet också. Men saken var känslig. Obama hade just ställt in ett toppmöte med Rysslands president Vladimir Putin efter Edward Snowden-affären, och då kunde det se illa ut att han klev ombord på ett krigsfartyg, även om Vasa var ett historiskt fiasko sett till krigsförmågan.

Olsson.

Hur som helst hölls Obamas intresse halvhemligt. Men inte för Robert Olsson i rollen som chef för Statens maritima museer.

Sen kväll? Mitt i natten? Tidig morgon? Spelade ingen roll. Robban och hans närmaste medarbetare stannade kvar på Vasamuseet på Djurgården hela natten lång utifall Obama skulle komma loss.

Det visade sig att han aldrig gjorde det.

Men en spännande natt på museet blev det för Robban.

Och snart är det för sent för Obama att få trampa Vasas däck på riktigt. Det är nämligen bara statschefer, nobelpristagare, marinchefer och kungligheter som fysiskt får kliva ombord. Paul McCartney fick till exempel nobben häromåret när han ville spatsera uppe på däck.

Visst ja. Obama fick ju Nobelpris. Så det löser sig. Med eller utan Robert Olsson, som under våren bytte från chef på länsmuseet i Härnösand till kulturchef i Stockholms stad.

Läs mer: Lubbes påsklovsextra: Tommy Höglund i påfågeldräkt

Läs mer: Lubbe på stan gör comeback – här avslöjas årets julklappar

Mer läsning

Annons