Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En av bröderna frias helt

Två av bröderna, 19 och 22 år gamla, som systematiskt misshandlat och hotat sin 17-åriga syster i en ort i Sollefteå kommun döms till villkorlig dom och samhällstjänst. Även mamman döms för misshandel och olaga hot till villkorlig dom i Ångermanlands tingsrätt.

Annons

Däremot frias den 25-åriga brodern helt. Enligt tingsrätten går det inte att styrka att han slagit sin syster.
Den 17-åriga flickan lever i dag på hemlig adress under skyddad identitet. Vid rättegången framkom det att hon hamnat i en kulturkrock, det har inte accepterats att hon vill leva ett liv som sina jämnåriga kamrater. Familjen kom som flyktingar till Sverige för fem år sedan och har, trots att de är troende muslimer, blivit aktiva medlemmar i en kristen frireligiös församling på orten.

Hon var fånge i sitt eget hem

Ett sms från pojkvännen var upprinnelsen till att flickan blev slagen blodig av sin mor och ena bror i slutet av januari i år. Det var kulmen på flera år av trakasserier, enligt kammaråklagare Malin Lövgren. Efter den händelsen har inte 17-åringen träffat sin familj. Men trots allt hon gått igenom saknar hon dem, berättade advokat Marie Thors i samband med rättegången.
– Familjen har starka band och hon älskar fortfarande sin mamma och sina syskon, men är osäker på om det någonsin går att återses.
Tingsrätten konstaterar att de gärningar som mamman och syskonen gjort sig skyldiga till är allvarliga. Gärningarna har skett mot en närstående och utgjort ett led i en upprepad kränkning av systerns identitet och varit ägnade att allvarligt skada hennes självkänsla. Ett fängelsestraff kan därför undvikas endast om den villkorliga domen förenas med samhällstjänst.

Mer läsning

Annons