Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emil Källström (C) har den högsta frånvaron

/
  • Emil Källström (S) är sämst i klassen från Västernorrland på närvaro i riksdagsomröstningarna. Egentligen vill han vara borta oftare.

Hittills under mandatperioden har han missat 17 procent av omröstningarna.
Riksdagsåret 2011-2012 var han borta var fjärde gång.
Ingen av länets riksdagsledamöter skolkar så ofta som Emil Källström (C).

Annons

Det ska sägas direkt att skolket har tillstånd. Emil Källström är utkvittad när han är borta.

Det innebär att hans frånvaro vid votering är godkänd av partiets särskilda kvittningsman och någon från det andra politiska blocket kvittas också bort så att det förväntade beslutet i riksdagen inte påverkas.

Men kvar står faktum. Ingen från länet är borta så ofta som Emil. Det är han väl medveten om.

– Jag lägger min tid på det som gör skillnad. När vi voterar är det klart redan.

– Självklart, jag eftersträvar att vara på plats på voteringar. Jag är inte stolt över att jag är borta en fjärdedel. Absolut inte.

– Men jag är utkvittad varje gång jag är borta. Det innebär att jag är i ett sammanhang där det upplevs av mig själv och av min omgivning att jag gör större nytta än att sitta och trycka ja eller nej eller avstår, förklarar Emil Källström.

Frånvaron konkret kan handla om att sprida riksdagsarbete i form av föreläsningar eller träffa viktiga gäster, ibland från utlandet, hemma i valkretsen.

– Om vi tar ner det enskilt, votering för votering, vad har jag gjort i stället, så kan jag lova att jag kan stå för de avvägningarna. Om man ser med glasögonen att göra det mesta av uppdraget och företräda länets intressen och givetvis företräda mitt parti.

Han betonar att just centerpartister ofta är ute i landet. Men det är inte lätt att kvitta ut. Själv får han nej i hälften av fallen.

Bästa nyttan är alltså inte alltid i riksdagshuset. Omvänt, vad Emil Källström tycker om kollegorna som nästan aldrig skolkar får vi inte veta.

– Jag kan inte ha någon synpunkt. Hur andra formar sina mandat måste vara helt upp till dem. Jag tänker inte recensera det.

I riksdagskorridorerna snappar vi upp både från rödgrönt håll och från allianskamrater att ingen är borta så mycket som Emil. Detta ses inte alltid med blida ögon.

Bäst i klassen från Västernorrland är Eva Lohman (M). Hon sätter en ära i att vara med och rösta och sitter så gott som jämt i sin bänk.

– Jag tror jag har varit borta två gånger. En gång var jag i Kazakstan. Andra gången var för några veckor sedan. Jag hade lovat bort mig på en grej i Sundsvall.

– Jag är lärare i botten. Jag vet att man ska närvara. Måndagar och fredagar kan man vara hemma. Man styr ju sin kalender.

– Har man ett schema ska man följa det. Det har jag lärt mina elever i många år, säger Eva Lohman.

Av länets ledamöter sticker även Kristina Nilsson (S) ut med sämre närvaro än riksdagens genomsnitt. Förklaringen är en operation som gjorde att hon var borta under en period.

Johnny Skalin (SD) sticker ut åt andra hållet med god närvaro. Det spelar in att hans parti inte är med i kvittningssystemet.

– Det är viktigt att vara på plats. Vi sitter här för att verka i de frågor vi har blivit invalda på. Man ska ha höga krav på närvaro.

– Men människor blir ju sjuka. Det här drabbade mig när min far blev allvarligt sjuk och jag måste flyga hem. Vi fick inte in någon ersättare för mig.

– Jag vet inte varför de inte släpper in oss i kvittningen. Det är en inskränkning i demokratin, menar Johnny Skalin.

Frånvaro från voteringar 2010-2013

NamnPartiAndelAntal

Emil KällströmC17,29%340

Kristina NilssonS11,90%234

Lena AsplundM11,13%219

Christina Höj LarsenV8,44%166

Eva SonidssonS7,68%151

Susanne EbersteinS5,74%113

Jasenko OmanovicS5,74%113

Johnny SkalinSD3,81%75

Ingemar NilssonS3,71%73

Eva LohmanM3,36%66

Genomsnitt länet8,33%155

Genomsnitt riksdagen11,69%190

Research: Mikael Tjernström, Mittmedia

Mer läsning

Annons