Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elpriserna på väg ned

Annons
Elpriserna på väg ned

Elpriserna är på väg ned.

Under fjolåret höjdes elpriserna rejält för många hushåll, men nu är sänkningar på gång.

Ännu så länge handlar det om smärre justeringar, men trenden är tydlig. Priserna är på väg nedåt.

Förra året befarade elbolagen att vattnet i magasinen inte skulle räcka till.

Spotpriserna sköt därför i höjden. Högsta genomsnittspriset för en månad noterades i februari då det låg på drygt 24 öre. Genomsnittspriset för fjolåret hamnade på drygt 21 öre. I mitten av februari var priset nere på 18,7 öre på spotmarknaden.

De stora elbolagen följde efter och höjde sina tillsvidarepriser förra året. Fram till september hade Vattenfall, Birka Energi/ Hemel och Sydkraft samtliga höjt med i storleksordningen tio öre per kilowattimme.

Vattenfall sänkte redan i januari priset till sina så kallade tillsvidarekunder från 33,8 till 31,8 öre per kWh. Birka Energi/Hemel lovar enligt TT att sänka före sommaren. Lägst pris för närvarande har Tälge energi med 26,9 öre till tillsvidarekunderna.

Det tredje dominerande bolaget, Sydkraft har ett pris till tillsvidarekunderna på 29,5 öre och har ännu så länge inga planer på några sänkningar.

Inte heller Hemab:s elförsäljning har några planer på att sänka priset till tillsvidarekunderna.

- Vårt pris är 28,5 öre och våra konkurrenter ligger betydligt över den nivån, konstaterar vd Dick Jansson på Hemab:s försäljningsbolag. Vi har legat bra till prismässigt en längre tid och följer givetvis prisbilden kontinuerligt. Just nu tittar vi även på avtalspriserna. Trenden är klar med en nedåtgående tendens överlag.

Totalt har Hemab Elförsäljning cirka 14000 elabonnenter i Härnösand.

Ytterligare lite lägre ligger Graninge Energi med sitt elpris till tillsvidarekunderna på 27,9 öre.

Peter Wendel vid försäljningskontoret i Stockholm konstaterar att de som nu sänkt priserna har legat betydligt över Graninges priser.

- I dagsläget planerar vi inte någon sänkning, påpekar Peter Wendel. Vi ligger redan på en lägre nivå jämfört med flertalet av våra konkurrenter.

uno gradin

0611/ 554822

uno.gradin@tidningen.to

Mer läsning

Annons