Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elin lurad av fejkad betaltjänst

/
  • Det är enkelt att skydda sig mot bedrägerier, menar Thomas Bäcker, kundsäkerhetsansvarig på Blocket.
  • Elin Nylund lurades av en fejkad betaltjänst.

Elin Nylund, 20, hittade en dator på nätet och betalade in köpesumman via det hon trodde var en säker betalsajt.
Men sidan var en fejk. Och Elin blev blåst på pengarna.
– Nu vill jag varna andra – läs det finstilta innan ni gör upp affären, säger hon.

Annons

Elin, som är uppväxt i Härnösand, pluggar på universitetet i Linköping. Hennes dator har några år på nacken och hon har länge spanat efter en ny med bättre funktioner. På Blocket hittade hon en Macbook i rätt prisläge. Hon tog kontakt med säljaren och kom överens om ett pris som var överkomligt.

– Allt verkade seriöst. Jag pratade med min pappa i Härnösand och han rekommenderade att jag använde mig av en säker betallösning, säger hon.

Elin fick ett mejl med Blockets logga och instruktioner hur pengarna skulle föras över.

– Nu så här i efterhand inser jag att jag uppträtt lite godtroget, men mejlet var proffsigt utfört och jag var ivrig att få affären överstökad.

Någon dator dök aldrig upp. Och efter några dagar insåg Elin att hon blivit utsatt för ett bedrägeri. Säljaren har, trots upprepade försök, inte gått att nå. Elin har polisanmält bluffen, men har små förhoppningar att få tillbaka några pengar.

– Säljaren, en kvinna, var vältalig och lät trovärdig. Hon uppgav ett nummer till en skola i Gävle och när jag kollade upp det visade det sig stämma. Senare har jag fått klart för mig att numret gick till en allmän växel.

Elin lurades att överföra pengar med anonym bankkontoöverföring till bedragarens bankkonto i stället för Blockets direktbetalning. Hon skrev in sina uppgifter, i tron att hon registrerat sig som köpare på Blocket. Totalt handlar det om 4000 kronor som Elin blivit avlurad. Och någon ny dator har det inte blivit.

Fejkade betalningssidor som försöker få kunder att föra över pengar till ett anonymt bankkonto är en ganska ny företeelse.

Nätbedragare utger sig för att vara säkra betalningslösningar på nätet. Som betalningsmottagare anges ett anonymt bankkonto och ofta används en stulen identitet bakom det.

Thomas Bäcker, som är kundsäkerhetsansvarig på Blocket, säger att det är enkelt att skydda sig mot bedrägerier.

– Men många är ivriga och för godtrogna på nätet. Är priset för bra bör man fråga sig om säljaren är seriös, säger han.

Med direktbetalning kan köparen tryggt och enkelt betala säljaren – direkt i annonsen på Blocket.

– Betala aldrig i förskott med en anonym banköverföring, använd en säker betaltjänst. Förekommer det bankkontonummer i ett mejl så är det båg. Du kan kolla om en websida är verifierad genom att titta i din webläsares adressfält. Alla seriösa sidor för ekonomiska transaktioner innehåller bokstäverna https/: Kolla på din egen internetbanks adress för exempel på en sådan. säger Thomas Bäcker.

Mot bakgrund att det alltid finns mellan 600 000–700 000 färska annonser på Blocket är det ändå förhållandevis få bedrägerier, framhåller Tomas Bäcker.

– De flesta affärer som görs upp är seriösa, antalet bedrägliga annonser är mindre än en promilles promille, säger han.

Mer läsning

Annons