Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elevutställning speglar det okända Nya Varvet

Annons
Elevutställning speglar det okända Nya Varvet

I dag brusar verksamheten vid "roll-on-roll-off-kajen" i Härnösand men en gång i tiden var det en annan verksamhet som brusade vid området som en gång kallades Nya Varvet.

Ett annorlunda och mycket ambitiöst elevarbete, nuvarande årskurs 6 B vid Franzénskolan, visar nu i en utställning i Härnösands Konsthall upp den spännande och för många Härnösandsbor okända verksamheten vid Nya Varvet.

I centrum för utställningen finns en stor modell av ångsågen vid Nya Varvet. År 1823 anlades av JC Kempe ett varv som skulle försörja den våldsamt växande träexporten med fartyg. Det första fartyget som byggdes på Bondsjö varv, varvet kallades så till en början eftersom det låg inom Bondsjö by, var briggen Nordstjernan.

När varvet lades ner 1860 startade en ångsåg på platsen, Härnösands Ångsåg AB, och den är alltså den anläggningen som eleverna återskapat i modellform. Modellen är i meterstorlek och det dominerande materialet är förstås trä. Förlagan har varit de foton av sågen som finns bevarade.

Men eleverna har inte bara byggt modellen utan forskat i hela områdets historia. Ja, ända fram till i dag. Själva sågen såldes 1924 till Kramfors AB som rev den redan året därpå men en historisk länk tillbaka finns faktiskt i Härnösands folkhögskola. Kring förra sekelskiftet byggdes en folkskola på Nya Varvet och när skolan lades ner 1938 övertogs lokalerna några år senare av Härnösands folkhögskola.

Eleverna har studerat kajområdet och hittat många fynd. Marken dräller av flintastenar och snäckor från fjärran hav som använts som ballast i fartygen.

Föreningen Härnösand och Havet nappade på utställningen som har vernissage i dag.

Lars Landström

Mer läsning

Annons