Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elev polisanmäldelärare för misshandel

Annons
Elev polisanmälde

lärare för misshandel

- Härnösandsbo

riskerar uppsägning

Döms läraren för ringa misshandel mot en 12-årig elev så blir han uppsagd från sin tjänst.

Det var utgångsläget vid gårdagens rättegång mot en lärare i Härnösand, som ska ha misshandlat en av sina elever den 8 maj i fjol.

Det var laddade känslor, och när åklagaren Daniel Brodén efter rättegången sträckte fram handen för att tacka för god match, vägrade läraren.

- Jag kan inte ta dig i hand efter vad du ställt till med.

Läraren har hela tiden nekat till att ha slagit till pojken i ansiktet. Däremot har han sedan första stund medgett att han till eleven sagt "slår du mig så slår jag dig".

Nu ville den här eleven inte jobba den här lektionstimmen. Han avskyr just detta ämne. Därför satte han sig på en stol och tjurade, och läraren försökte med finter och knep att få honom att ändra sig.

- Jag stod på huk och killade honom lite i magen. Det har lyckats tidigare och även nu såg jag ett leende i hans mungipa, berättade läraren.

Då slog eleven plötsligt till läraren i ansiktet så att han tappade sina glasögon i stengolvet. Det är då som läraren - enligt åtalet - ska ha gett tillbaka genom att hålla i elevens händer och slå dessa mot ansiktet.

- Men det gjorde jag aldrig. Jag värjde mig och kom då med automatik emot hans händer. Så blir det ju när man värjer sig mot slag, förklarade läraren.

En anställd på skolan bekräftade att eleven slagit till läraren, och att denne sedan tagit runt elevens handleder och kört dennes händer upp i ansiktet.

En annan anställd som stod och tittade på genom en ruta i dörren kunde inte se att läraren brukade våld mot eleven, och såg inte heller när eleven slog till läraren.

- Däremot uppfattade jag det som om läraren var irriterad och bestämd när han kom ut i ett angränsande rum och hämtade eleven som smitit ut från klassrummet. Han hade gömt sig bakom en soffa.

Försvaret hade kallat en 18-årig elev som vittne. Det var bara han och målsägaren, tillsammans med läraren och en vikarie, som befann sig i klassrummet när misshandeln ska ha skett.

- Jag har inte sett läraren slå den här eleven, som med jämna mellanrum lämnar klassrummet, arbetsvägrar, skriker och gnäller.

Den 12-årige målsägaren berättade vad som hänt i ett videoförhör, vilket åklagare Brodén bland annat använde på följande sätt:

- Vi vet att eleven slagit av läraren hans glasögon. Vi vet också att läraren uttalat "slår du mig så slår jag dig". Att läraren ska ha värjt sig stämmer inte. Han har slagit vilket bekräftas av ett vittne (vikarien, vår anm.). Det var en medveten handling från lärarens sida. Det har inte uppstått några skador och han ska dömas för ringa misshandel till dagsböter.

Läraren försvarare, advokat Axel Lindberg, tog fasta på vad som stod i polisanmälan.

- I den anmälan som gjorts av föräldrarna står det att läraren tagit i pojkens armar och dragit honom mot sin kropp så att han börjat blöda näsblod. Våldet har utdelats av eleven och läraren har värjt sig. Det som hänt är precis som min klient beskrivit.

- Man har rätt att hålla upp händerna i självförsvar. Det är svårt att vara lärare på den här skolan, och de senaste dagarna har vi fått höra om ett flertal attacker mot lärare, avslutade Axel Lindberg.

Det här med näsblod stämmer dock inte. Åklagaren påpekade också att han aldrig sagt att eleven börjat blöda näsblod på grund av lärarens slag. Enligt samstämmiga uppgifter slog eleven sig själv efteråt så att han började blöda.

Dom meddelas den 18 december.

Egon Sundlöf

0611-55 48 24

egon.sundlof@tidningen.to

Mer läsning

Annons