Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eje har prövat det mesta

Annons
Eje har prövat det mesta

I dag fyller han 80 år

Evert "Eje" Carlbom, Härnösand, 80 år i dag, har prövat på de mest skiftande yrken under sin yrkesverksamma tid. Allt från sockerbagare, sjöman, lantbruksarbetare, elektriker till att som egen företagare tillverka neonskyltar och återvinna emballage.

- Jag har hoppat på det som dykt upp säger han.

Det var när han arbetade på Badgers, en elfirma i London som servade neonskyltar, som han kom på idén med att öppna en egen firma inom gebitet. Det finns fortfarande skyltar som pryder byggnader och affärer i Härnösand. Korsen på Pingstkyrkan och Färgkompaniets skylt är några exempel.

- Mitt första arbete när jag kom hit var att se över skylten på Västernorrlands Allehanda, berättar han.

1975 ändrade han inriktning på verksamheten och slog sig istället på returemballage. Firman drivs numera av sonen Lars.

Anledningen till att han blev Härnösandsbo, var som så många gånger förr kärleken. Han och hustrun Millan, som är bördig från Nyadal, har nu varit gifta i 42 år.

Eje är västgöte till börden, född och uppvuxen i Skara som äldst av sju syskon.

När Eje var 13 år år började han att lära sig till sockerbagare. Efter lärlingstiden på tre år fick han till slut sitt gesällbrev. Men ödet ville annorlunda. Till följd av mjölastma tvingades han så småningom att sluta inom yrket.

- Jag ville fort hemifrån och gick då till sjöss, mönstrade på Antartic Ocian, som andre kock, berättar han.

Efter ett halvår erbjöds han arbete som elektriker på på fartyget.

Han har också periodvis arbetat med lantbruk i Uppland.

Så småningom gick han i land i London och började på Badgers. Han har också arbetat på Jamaica och i USA innan han 1958 återvände till Sverige, samma år som han öppnade sitt företag i Göteborg.

Ejes stora intresse är sjön och segling och han är också medlem i Segelsällskapet i Härnösand, där han haft olika uppdrag. Eje var också med och introducerade eskaderseglingen. Han har även fått medalj för sitt engagemang inom ungdomsverksamheten.

Eje har också varit ägare till ett 24 meter långt fartyg, "Stufvaren VI", som tog 200 passagerare.

- Jag behövde något att pyssla med säger han och skrattar.

Fartyget döpte han om efter sitt första barnbarn till "Ellinor". Efter renovering och byte av maskin ett arbete som tog tio år var det sedan familjens sommartstuga fram till för tio år sedan då den såldes.

- 100 man kunde sitta på var sida under däck, berättar han och småler.

Eje och Millan har tidigare bott i Högsnäs, söder om Härnösand, i den före detta skolan. Förutom fastighetens skötsel har trädgården och att odla i växthus något han gärna har ägnat fritiden. Ett annat intresse är litteratur och är en flitig besökare på Härnösands bibliotek.

christina almgrenHär är Eje 31 år, det är julen 1953 och han har mönstrat på som andre kock på fartyget Antartic Ocian.80 år i dag.

Sjön och segling är kära intressen för Evert "Eje" Carlbom, Härnösand. Han har bland annat arbetat som sjöman och har många fina bilder i albumet från sin tid till sjöss.

foto: eleonor böleniusFakta/Evert Carlbom.

Bor: Härnösand.

Ålder: 80 år.

Familj. Hustrun Mildred, "Millan", nio barn, 29 barnbarn, 12 barnbarnsbarn.

Intressen: Segling, trädgårdsarbete och litteratur.

Uppdrag: Segelsällskapet, (jolle-sektionen i 9 år och huvudstyrelsen i 7 år.

Läser: Det mesta.

Mer läsning

Annons