Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter korruptionshärvan: Härnösands kommun skärper rutinerna efter brister i entreprenaden

Härnösands kommun ser över sina rutiner efter granskningen av teknikentreprenaden. I fortsättningen blir det bättre kontroll när det gäller beställningar och hantering av fakturor.

Annons

– Att felaktighetersom begås är alltid tråkigt, men samtidigt är det bra att det har blivit genomlyst. Det ger oss möjligheten att förbättra vår kontroll och vi har sedan januari i år infört skärpta rutiner som vi ser fungerar mycket bättre, säger Härnösands kommundirektör Sofia Pettersson.

Det var i december i fjol som bomben briserade. Kommunen kallade till presskonferens och berättade att sex kommunanställda blivit polisanmälda . Fyra verkade i olika chefspositioner och övriga i sitt uppdrag som kontaktpersoner med entreprenören NCC.

Tjänstemännen hade också blivit bjudna på mat av NCC vilket gick stick i stäv med kommunens policyregler. Det som fick bägaren att rinna över var en jullunch i december.

Några dager innan kallade chefen på samhällsförvaltningen Tomas Jenssen in sin personal til ett möte för att informera om vikten av att inte ta emot förmåner från externa parter inför julen.

Trots detta lät sig tre av förvaltningens tjänstemän bjudas på julbord på Spjutegården av NCC .

Det visade sig också att det hade delats ut gratiskort i simhallen. KPMG hittade tolv så kallade guldkort som nyttjats av tre chefer och deras anhöriga. Det har skett utan kommunledningens vetskap.

Fritidschefen och simhallschefen fick snabbt sparken medan den tidigare förvaltningschefen slutat sin anställning några månader innan.

Beskedet att kommunen anmälde dem till riksenheten för korruption orskade stor turbulens hos samhällsförvaltingen som ansvarar för kommunens entreprenad. Sedan dess har ytterligare en chefstjänsteman, som utpekas i revisionsbyrån KMPG rapport, slutat på egen begäran.

Nu kommer KPMG med sin slutrapport som helt koncentrerar sig på hur relationen har skötts mellan NCC och kommunen.

Den visar omfattande brister. Förskottsbetalningar har skett från NCC trots att förbud råder i avtalet. Dokumentationen av överenskommelser mellan kommunen och NCC är också bristfällig.

Det gäller också tolkningar av avtalet som underlag till fakturering. Enligt uppgift har ett flertal överenskommelser skett muntligen och finns inte nedtecknade och sparade.

Även fakturor som går utanför både beloppsgränser och övriga villkor som avtalats mellan kommunen och NCC har slutattesterats utan kontroll av riktigheten. Felkonteringarna ledde till att kommunen har överfakturerats med cirka 60 000 kronor.

Läs mer: Hemab gör egen genomlysning

När det gäller bjudluncherna är det inte fastslagit i detalj hur många måltider det rör sig om. Men rapporten visar att det handlat om allt ifrån en jullunch per år för en person till arbetsluncher upp till 14 gånger per år för andra.

Vid en middag beställdes tre mellan/starköl och tre mineralvatten. I en annan beställdes sex mellan/starköl, tre lättöl och ett glas rött vin.

Vid ett tillfälle tog kommunens dåvarande förvaltningschef lunchen på faktura och bjöd NCC:s anställda. Vid övriga tillfällen ska NCC:s representanter ha betalat notan för samtliga, inklusive kommunens tjänstemän.

Även om kostnaderna för måltiderna inte var så höga konstaterar KPMG att det är en förmån som inte är skälig och kan därför betraktas som en muta.

"Det riskerar att försätta dem i en beroendeställning gentemot entreprenören", skriver KPMG.

– Vi har ännu inte hunnit granska rapporten i detalj eftersom den precis har presenterats. Vi ska nu analysera den för att se vilka eventuella ytterligare förbättringsåtgärder som kan eller bör vidtas, säger Sofia Pettersson.

När det gäller misstanken om brott pågår det fortfarande en förundersäkning. Riksenheten mot korruption har prioriterat utredningen kring utrikesminister Margot Wallström misstankar om mutbrott i lägenhetsaffären.

Läs mer: Korruptionshärva avslöjad

Mer läsning