Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyraste projektet i vårdens historia

/
  • En förstudie avslöjar att prislappen för ett nytt Operationscentrum kan landa på 350 miljoner kronor och att det skulle kunna bli klart vid årsskiftet 2016/2017. Hälso- och sjukvårdsnämnden är på väg att fatta beslut om att be Landstingsstyrelsen att ge grönt ljus till en projektering.
  • Torbjörn Olsson.

Landstingets förstudie visar att ett nytt operationscentrum på Länssjukhuset kan kosta 350 miljoner kronor.
Dagens operationssalar är helt enkelt för små men en satsning skulle bli det enskilt dyraste projektet i landstinget sedan man byggde Sundsvalls sjukhus.

Annons

Kravet på nya operationssalar vid Länssjukhuset är en fråga där landstinget är tvingat att operera för en förnyelse.

Operationsavdelningarna i Sundsvall är på cirka 40 kvadratmeter och de projekterades i slutet på 60-talet. Sedan dess har kraven på hygien, arbetssätt och teknik förändrats avsevärt.

– Dagens operationssalar är för små. Man bygger i dag salar på 60-70 kvadratmeter vilket är drygt 50 procent så stora för att få plats med den utrustning och den teknik som man jobbar med i dag, säger Torbjörn Olsson, före detta teknisk chef på Landstingsfastigheter, som har arbetat med förstudien.

I stället för dagens 18 operationssalar skissar man nu på 14–15 salar, men där produktionen förväntas bli högre tack vare ett snabbare flöde.

Förstudien avslöjar att grundläggande installationer av ventilation, gas, el och brandskydd i dag är av mycket dålig standard. Den senaste skyddsronden visade även på stora brister i den fysiska arbetsmiljön.

De små ytorna gör bland annat att ibland tvingas operationspersonal gå ut genom en dörr och in genom en annan för att komma till patientens andra sida på salen. Flera salar saknar dagsljus och den dåliga arbetsmiljön uppges även vara en bidragande orsak till problemen med att rekrytera specialistpersonal.

I Gävle gjordes en helt ny tillbyggnad för ett nytt operationscentrum. I Sundsvall rekommenderar förstudien att de nuvarande lokalerna byggs om på plats, men att det även görs en tillbyggnad på cirka 2x600 kvadratmeter i två våningsplan.

– Flygeln skulle även kunna förlängas om det skulle behövas, men det har vi inget uppdrag om att göra, säger Torbjörn Olsson.

Han påpekar att 250 miljoner redan finns avsatta för projektet i landstingets investeringsplan för de närmaste åren.

Det finns även tankar om högre krav för renluftsventilation, vilket saknas på flera salar. Eftersom sladdar och gasslangar dessutom ligger på golven blir det svårare att hålla rent.

– Vi har ett stort behov av nya salar eftersom det här är byggt för många år sedan, samtidigt som tekniken har gått framåt. Men det är ett politiskt beslut om vi får gå vidare med en projektering, säger Jonas Rudenstam, verksamhetschef vid Operationscentrum på Länssjukhuset.

Är det så illa att dagens situation hotar patientsäkerheten?

– Nej, inte i dagsläget, men den kan hotas på sikt, säger Jonas Rudenstam.

FAKTA - Kalkyler

En preliminär kostnadsbedömning av projektet:

Om- och tillbyggnad 140 Mkr

Byggnadspåverkade utrustning80 Mkr

Tekniska installationer80 Mkr

Projektering20 Mkr

Verksamhetsutr. 30 Mkr

Totalt 350 Mkr

Mer läsning

Annons