Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrare testa bilen

/
  • På Opus bilprovning i Härnösand utfördes totalt 20 000 besiktningar under fjolåret, på bilden syns Mats Lundgren.

Det har blivit dyrare att besikta bilen. Trots att det skulle bli billigare.

Annons

Opus Bilprovning i Härnösand och Sollefteå höjde sina priser vid årsskiftet och Svensk Bilprovning i Kramfors gjorde en prisjustering tidigare i höstas.

– Det handlar om ökade omkostnader, säger affärsområdeschef Andreas Sånnevall hos Opus Bilprovning i Sollefteå.

För drygt ett år sedan togs det senaste steget i avregleringen av den svenska bilbesiktningsmarknaden.

Då styckades det tidigare monopolföretaget Svensk Bilprovning upp i tre delar, varav en tredjedel köptes av Opus Bilprovning och en tredjedel köptes av Besikta Bilprovning. En tredjedel är kvar, statliga Svensk Bilprovning.

Sedan dess har antalet besiktningsstationer i landet ökat från 190 till cirka 310.

En tanke med avregleringen var att konkurrenssituationen med fler besiktningsstationer skulle pressa ned priset och ge en bättre service.

Anders Engelholm i Härnösand har reagerat på att Opus höjer avgiften. I fjol motsvarande tid betalade han 300 kronor när han skulle besikta bilen. Nu kostade det 350 kronor.

– På deras hemsida kan jag inte hitta orsaken till prisjusteringen och vad som kan ligga bakom den. Dessutom anger Opus att deras stationer blir kontantfria under våren. Då borde det i så fall bli billigare, tycker han.

– Var det så här staten tänkte med att det skulle bli billigare med en avreglering av monopolen, undrar Anders Engelholm.

Hos Opus har man alltså inte gått ut med någon information om prishöjningen.

– Vi har ökat vår servicegrad och garanterar en besiktning inom 48 timmar, vi har drive-in på alla våra stationer. En nyhet är att vi har sänkt priset för besiktning av släpvagnar. Sammantaget har det blivit ökade kostnader, säger Andreas Sånnevall.

Svensk bilprovning höjer också sitt pris. Det ligger nu på samma tariff som Opus, alltså 350 kronor. På deras hemsida ger man en motivering till höjningen, bland annat med att flera andra aktörer har högre priser.

Opus besiktade i fjol totalt 42 000 bilar i Härnösand och Sollefteå. I Kramfors finns Svensk bilprovning. Det råder i princip monopol eftersom vi har en liten bilpark.

– Men vi jobbar ändå hårt med att hålla en bra servicenivå, säger Andreas Sånnevall.

Börsnoterade Opus som också tillverkar utrustning för bilprovning är den klart största privata aktören. Aktien har haft en kraftig kursuppgång det senaste året.

Transportstyrelsen konstaterar att de nya företagen på marknaden hittills håller en likvärdig kvalitet på sina besiktningar jämfört med Svensk Bilprovning. Gemensamt för dem är att priserna har höjts. Det finns också kritik från bilägare om att det är betydligt svårare att boka tid i dag än före avregleringen.

Mer läsning

Annons