Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrare att gå till distriktssköterska

Landstinget höjer avgiften för sjukvårdande behandling från 80 till 100 kronor. Vissa intyg och prover blir också dyrare.
Det föreslår den politiska majoriteten i vårdalliansen.

Annons

I förslaget backar man från planerna att ta 400 kronor på akuten. Läkarbesök ska liksom tidigare kosta 300 kronor på sjukhus och 150 kronor på hälsocentral.

I stället höjs avgiften till 100 kronor för det som kallas sjukvårdande behandling. Det är behandling hos annan än läkare, bland annat hos sjukgymnast, psykolog, specialpedagog, kurator och distriktssköterska.

– Vi har gjort ändringarna utifrån de remissvar vi har fått från landstingets samverkansorgan HälsosamY och Länspensionärsrådet. Vi har låtit dem tycka till och lyssnat på deras svar, säger landstingsstyrelsens ordförande Per Wahlberg (M).

Avgiften höjs också till 500 kronor för alkoholprovtagning på kvällstid och för intyg bland annat vid drogtester, faderskap, adoptioner och au pairer.

Dessutom införs enligt regeringsbeslut vårdavgift för papperslösa utlänningar. Läkarbesök på vårdcentral kostar 50 kronor.

Höjningarna beräknas öka intäkterna med 2,5–3 miljoner. Avgifterna införs från årsskiftet. Slutligt beslut tas i fullmäktige i november.

Mer läsning

Annons