Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dricksvattnet blir dyrare

Annons
Dricksvattnet blir dyrare

Hemab går fyra miljoner i förlust på vattnet.

För att komma ner på ett nollresultat måste det till en taxehöjning, helst redan från årsskiftet.

- Vi måste få höja taxan med runt tio procent för att nå ett nollresultat. Intäktsstrukturen harmoniserar inte med taxan som är vansinnigt uppbyggd, säger Hemabs vd, Sigge Tjärnlund.

Hemab har skickat ett omfattande material till kommunen och i siffror och tal förklarat hur illa läget är. Ärendet var följaktligen uppe på kommunstyrelsens arbetsutskott i går.

- Det sämsta i det här läget är att för allmänheten prata om tabeller och siffror. Vi konstaterar bara att vattentaxan måste justeras, säger Tjärnlund.

Catrine Rehnström (s), kommunstyrelsens förste vice ordförande, kommenterar ärendet så här:

- Vi har fått i uppdrag av Hemab att se över vattentaxan. Men vi har inte fått något förslag hur vi ska hantera frågan. Därför vill vi veta konsekvenserna av en taxehöjning, och även veta vad det beror på att man vill höja.

- Arbetsutskottet var enigt om att vi vill gå vidare med frågan i de politiska grupperna. Sedan får vi se om det finns tillräckligt med underlag för att gå vidare i kommunstyrelsen den 4 december. Blir det okej där så ska ärendet upp till fullmäktige där alla taxeändringar måste beslutas, säger Catrine Rehnström.

ï En höjning av vattentaxan betyder alltså att det blir dyrare att bo i Härnösand?

- Ja, men vatten är en livsviktig sak.

Sigge Tjärnlund håller inte riktigt med om att det är fullmäktige som bestämmer.

- Det här är i grunden inte en politisk fråga. Vi ska veta att vattendelen är en särskild rörelse i Hemab. Det är bolagets huvudman som ska se till att verksamheten går runt, att vi får in pengar så att vi kan bättra på ledningar och vattenkvalitén. Det är alltså Hemab som bestämmer - i samförstånd med fullmäktige.

I takt med att folk flyttar från kommunen görs det av med mindre vatten. I fjol gick Hemab - enligt Sigge Tjärnlund - back på vattnet med cirka 4,5 miljoner. I år blir det alltså runt fyra miljoner, och man påpekar att invånarantalet kommer att fortsätta minska, om än i lägre takt.

Mycket tyder på att det blir ett beslut i någon riktning på årets sista fullmäktige i december.

Egon Sundlöf

0611-55 48 24

egon.sundlof@tidningen.to

Mer läsning

Annons