Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domkyrkan byggs om och stängs i tre veckor

Annons
Domkyrkan byggs om

och stängs i tre veckor

Domkyrkan stängs i tre veckor från den 21 januari för en ombyggnad som ska göra den mer handikappvänlig och säkrare. Det är höjdskillnaden mellan kyrkogång och altarkoret som ska rätas ut.

Tidigare har man försökt med en träramp för att handikappade ska kunna ta sig fram. Men det har inte varit någon bra lösning.

- Det har varit incidenter i samband med begravningsgudstjänster, säger domkyrkovaktmästare Kjell-Åke Selander, som också är skyddsombud för personalen. Även besökare som som tittat upp på utsmyckningarna i kyrkan har snubblat.

Nu blir det en istället en mjuk övergång en bit in till altarkoret, som ska vara färdig den 8 februari. Fram till dess blir det inre av domkyrkan mer lika en byggarbetsplats.

Det är inte första gången domkyrkan stängs av. Förra gången var 1974-75 i samband med en stor ombyggnad.

-Vi tror att allmänheten har stor förståelse för att vi tvingas stänga kyrkan, säger Christina Löf, vikarierande kyrkoherde i domkyrkoförsamlingen. Besökarna kommer att hänvisas till Ängekyrkan eller till en provisorisk kyrksal i församlingsgården.

Den ombyggda domkyrkan kommer att "återinvigas" söndagen 10 februari med en radiogudstjänst som leds av biskop Tony Gulbrandzén.

Leif Åhman

Bildtext. Vikarierande kyrkoherde Christina Löf och domkyrkovaktmästare Kjell-Åke Selander inspekterar den del av domkyrkan som ska byggas om. Foto: Gunnar Stattin.

Mer läsning

Annons