Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömd att betalamiljon efter konkurs

Annons
Dömd att betala

miljon efter konkurs

En Domsjöbo har dömts att betala närmare en miljon kronor plus räntor till Riksskatteverket efter AB Ö-viks Pump och Mätarservice konkurs.

Det gäller arbetsgivaravgifter, mervärdesskatt och preliminär skatt för anställda.

Eftersom Domsjöbon var styrelseledamot och firmatecknare och därmed ansvarig företrädare i bolaget, är han enligt domen i Örnsköldsviks tingsrätt betalningsansvarig för det yrkade beloppet. "Skäl för befrielse föreligger inte", påpekar man.

- I förvaltarberättelsen står det att han (Domsjöbon) inte jobbat inom företaget i tre års tid och att han därför inte haft kunskaper om bristfälligheterna. Då fanns det en total skattefordran på företaget på drygt en miljon men inget annat, uppger man på tingsrätten.

Den 18 september i fjol begärdes företaget i konkurs av staten, och då uppgick skulderna till totalt fyra miljoner.

- Sedan kronofogden kom in med en ansökan på drygt 568 000 har det tillkommit en hel del när vi fick in konkursbouppteckningen. Då var de prioriterade skulderna 2,5 miljoner och oprioriterade 1,6. Eftersom tillgångarna uppgick till 1,6 miljoner blev bristen i boet 2,5 miljoner, redovisar man på tingsrätten.

Det finns dock inga misstankar om att Domsjöbon skulle ha gjort några oegentligheter. Konkursförvaltaren, advokat Gunnar Bodén, konstaterar att det varit ett antal transaktioner men att ingen av dem är återvinningsbar.

Förvaltarberättelsen visar också att det inte finns misstanke om gäldenärsbrott och att det därför inte finns anledning att meddela näringsförbud.

Första gångerna inbetalningarna till staten uteblev var i augusti/september 2000. Sedan dess tickar räntorna hela tiden och dessa skall alltså läggas ovanpå skulden som är 935 458 kronor.

Domsjöbon har fram till den 28 juni på sig att överklaga domen.

Egon Sundlöf

Mer läsning

Annons