Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det spelar roll att rösta"

/
  • Pierre Schellkens, EU:s högste tjänsteman i Sverige, mötte elever på Härnösands gymnasium. 25 maj hoppas han att alla över 18 ska rösta.

Inte ens varannan svensk röstade i förra EU-valet.
Det hoppas Pierre Schellkens, chef för EU-kommissionen i Stockholm, råda bot på i vår.
På torsdagen pratade han EU på Härnösands gymnasium.

Annons

– Det spelar roll att man röstar. Mellan 50 och 60 procent av frågorna i en svensk kommun berörs av EU-beslut. Det gör skillnad i er vardag.

– Så det finns anledning att förflytta sig några hundra meter den 25 maj och lägga rösten på ett politiskt parti, propagerade Pierre Schellkens för ungdomarna i aulan.

Som chef för Sverigekontoret i Stockholm är han EU-kommissionens högste representant i landet. Han är hög även i annan bemärkelse.

– 2,08 lång. De säger att jag är längst av alla i hela EU-kommissionen, jag är högste tjänstemannen, skrattar han och har strax innan noterat att kommissionen har runt 22 000 anställda, de flesta i Bryssel.

Uppdraget på Härnösands gymnasium var att sätta ett ansikte på EU-institutionerna som ibland upplevs som väldigt fjärran och anonyma.

Det här anses extra viktigt i år i och med valet till Europaparlamentet i maj. Parlamentet där Sverige har 20 ledamöter har numera har fått ökad makt över EU-besluten och därmed också över svenska förhållanden.

Just ungdomar ses som en nyckelgrupp. Yngre röstskolkade mer än äldre i EU-valet förra gången 2009 och Pierre Schellkens är bekymrad.

– Lite sorgligt är det. Pensionärer röstar mer men det är ungdomarna som ska leva med EU-besluten under så lång tid framåt, säger han.

– Det spelar alltså roll hur man röstar i EU-valet, upprepar han.

Elevernas frågor gick lite trögt i början. Men det tog sig. Innan gymnasietimmen var över hade Pierre Schellkens täckt in både lakritspipor, kol- och stålunion, eurosamarbete och hur stort EU egentligen kan bli.

I farten kom också besked varför Västernorrland inte har något EU Direkt-kontor.

– Det kom ingen förfrågan i våras, varken från Sundsvall eller Härnösand. Så enkelt är det.

Mer läsning

Annons