Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det gynnar integrationen

/
  • Adlila Yasin från Kina är en av de elever som engagerat deltar i Härnösands folkhögskolas utbildning i svenska.
  • För närvarande finns 22 nationer representerade i svenskundervisningen där Gun-Britt Marklund är lärare.
  • Integrationen med skolans andra elever och personal ökar, tror lärarna Malica Hammarström och Gun-Britt Marklund samt rektor Eduardo Gran Villanueva Contreras.

Härnösands folkhögskola har nu fått betygsrätt för undervisningen i svenska för invandrare. SFI-undervisningen kan därmed integreras mer med skolans övriga verksamhet.

Annons

De senaste fem åren har Härnösands folkhögskola bedrivit SFI-undervisning på uppdrag av Härnösands kommun. Rätten att sätta betyg har dock skolan saknat. Fram till och med i tisdags. Då fick nämligen skolan, tillsammans med ett 30-tal andra folkhögskolor i Sverige, betygsrättigheter.

– Med betygsrätten får vi nya möjligheter att sätta vår egen profil på undervisningen, säger skolans rektor Eduardo Gran Villanueva Contreras.

Den för skolan viktiga ändringen uppmärksammades med tårtkalas och bandklippning. SFI-rektorn Kicki Gärdin invigde nyordningen genom att klippa av ett blågult band med 22 nationsflaggor. Så många nationaliteter finns representerade i den klass som ett 70-tal invandrare valt för att lära sig svenska. Möjligheten att studera i Härnösands kommuns regi finns fortfarande.

– Vi är inte konkurrenter och har ett samarbete med Komvux. Ofta avgörs valet av skola var man bor i stan, säger skolans kommunikationsansvarige Kristian Holmgren.

Härnösands folkhögskola har påbörjat ett utvecklingsprojekt som finansieras med pengar från Skolverket. Uppdraget är att ta fram pedagogiskt - och metodiskt material i syfte att underlätta för eleverna att lära sig svenska. Huvudtanken är att göra undervisningsmaterialet mer konkret.

– Det handlar mycket om att jobba med material som upplevs nära. Till exempel att läsa skyltar som finns i det område eleverna bor, berättar Gun-Britt Marklund som är en av tre lärare på skolans SFI-utbildning.

Med betygsrätten knyts också skolans samliga utbildningar närmare varandra. På onsdagsmorgonen samlades till exempel alla elever för att inleda skoldagen en gemensam sångstund. Under förmiddagen bröts plötsligt också all undervisning när brandlarmet började ljuda. Nu handlade det dessbättre om en övning.

Mer läsning

Annons