Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det blir inget julspel i domkyrkan

Annons
Det blir inget

julspel i domkyrkan

Det blir inget traditionellt julspel i Härnösands domkyrka på julaftonen.

Det finns nämligen ingen ungdomskör.

- Det är trist att det har blivit så här, säger körledaren och julspelets regissör Helen Lundquist.

Hon har nu förlagt körverksamheten i Missionskyrkan där det blir premiäruppträdande på luciadagen, den 13 december.

Julspelet är en gammal tradition som startade under förre domprosten Martin Lönnebos period i Härnösand i slutet av 70-talet. I spelet medverkar domkyrkoförsamlingens körer i en föreställning som brukar dra fullt hus i Domkyrkan.

Men i år tvingas man stryka julspelet och enligt planerna blir det i stället ett enklare arrangemang där de yngsta körerna medverkar.

Det var för ett år sedan som Lundquist lämnade sitt jobb som musiker i domkyrkoförsamlingen där hon bland annat varit en populär och uppskattad körledare.

Hon började ett nytt jobb som musiker på Härnösands stift. Under tiden övertalade ungdomarna henne att hon skulle fortsätta som ledare.

Kören utgör en förening med ett 30-tal medlemmar. De har tagit upp en diskussion med domkyrkoförsamlingens chef, domprost Benny Helgesson. Men det fanns inget intresse från församlingen att upplåta domkyrkan och församlingsgården för ungdomskörens verksamhet.

- Vi ville gärna stanna kvar där, men beslutet gick inte att ändra på, berättar Helen Lundquist.

I det läget bestämde sig kören för att ta kontakt med Missionskyrkan som inte hade någonting emot att upplåta kyrkans lokaler.

- Det stämmer att de övar i våra lokaler. Men det är inte frågan om att de har gått med i vår församling, säger Per Jennervall, pastor på missionskyrkan.

Helen Lundqvist beklagar att den här situationen har uppstått. Men säger att det är medlemmarna i körföreningen som ville att hon skulle fortsätta.

- Vi har erbjudit domkyrkoförsamlingen att delta i julspelet men det finns inget intresse från deras sida. Vi är ju medlemmar i församlingen och det är ju där vi helst vill verka, säger hon.

- Vi erbjöd oss också att hjälpa till under en övergångsperiod men det var inte heller möjligt.

Domprost Benny Helgesson vill inte kommentera uppgifterna.

Han hänvisar till Fredrik Sixten som är nyanställd domkyrkoorganist. Han har fått uppgiften att starta en ny ungdomskör.

- Jag började vid årsskiftet och då hade Helen redan slutat. Det jag vet är att det har funnits en ungdomskör men att de hade stuckit sin väg när jag kom in i bilden. Jag känner inte till omständigheterna, säger Sixten.

- Vår målsättning är att vi ska kunna genomföra ett traditionsenligt julspel nästa år och vi hoppas att församlingen har förståelse att vi behöver tid att bygga upp en ny körverksamhet.

Därför blir det en familjegudstjänst i stället på julaftonen, förklarar Fredrik Sixten.

Ola Thelberg

0611-554826

ola.thelberg@tidningen.to

Mer läsning

Annons