Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det blir en grön jul i Västernorrland

/
  • Tomten lär få traska fram i gröngräset i stället för i snön på julafton. Julen blir nämligen mild i hela Västernorrland.

Alla håller vi tummarna för en vit jul. Men år blir många besvikna.

Tomten lär få lämna släden hemma och i stället traska fram i gröngräset eller på nysandade gator när han skall dela ut sina klappar.

Milt och regnigt är prognosen från SMHI för själva julafton.

Annons

Regnjacka och stövlar kan nog behövas om man vill hålla sig torrskodd på väg till midnattsmässan i kyrkan på julaftonskvällen. Det är ett djupt lågtryck norr om Skottland som ställer till det.

Julafton blir en blåsig och blöt historia i hela Sverige. För den som vill uppleva en vit jul är det bästa tipset alltså att styra långt norrut. I Norrbotten och Lappland blir mest snöfall och där kan det komma upp till ca 2 dm nysnö.

Till juldagen drar i alla fall nederbörden bort och det klarnar upp på de flesta håll i Västernorrland. Det blir milt med plusgrader längs hela kusten. I övrigt enstaka minusgrader,

Mildvädret fortsätter sedan under annandagen och in i mellandagarna. Nya nederbördsområden tar sig in med början i söder och det är bara i Lapplandsfjällen som minusgraderna lyckas bita sig kvar.

Ingen snö i sikte alltså och vinterälskarna lär bli besvikna. Det finns dock de som välkomnar den gröna vintern.

Nils Öberg, laxfiskare i Härnösand, kan se tillbaka på en ovanligt lång säsong som ännu inte tagit slut.

– Båten får ligga i ett tag till. Jag tror inte att det blir någon isläggning i vinter nämligen. Det går fortfarande att fånga en och annan prickig fisk, säger han.

Mer läsning

Annons