Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är mycket värre"

/
  • Fredrik började missbruka droger redan som 13-åring.(OBS: Personen på bilden har inget med artikeln att göra.)

Fredrik började röka Spice när han gick i sjuan. Han var trött, fick koncentrationsproblem och klarade inte av skolan.

Men det var först när han hade börjat nian som föräldrarna fick klart för sig vad som var orsaken.

– De hade ingen koll alls på elever som knarkade. Vi anade oråd, men de sa att det inte var några problem, berättar Fredriks pappa.

Annons

I måndags berättade flera före detta elever på Landgrensskolan om en alarmerande drogsituation i Härnösand. Det är lättare att få tag på knark än att beställa en hämtpizza på nätet, förklarade en av eleverna i Tidningen Ångermanland.

– Det är hur enkelt som helst att få tag på droger. När vi gick i nian använde mer än hälften av våra klasskamrater regelbundet Spice. Vi som inte missbrukar blir ansedda som töntar och stöts ut.

Nu bekräftas ungdomarnas bild av flera föräldrar som hört av sig till tidningen efter publiceringen i måndags. Föräldrarna vill, av hänsyn till sina barn, inte framträda med namn. De har alla barn som missbrukat och vill berätta om sina upplevelser.

– Det var så befriande att läsa ungdomarnas berättelse i tidningen. Allt som kom fram stämmer, ja egentligen är det mycket värre. Men när vi kontaktat skolan har vi bara fått till svar att det inte är några problem, säger en pappa.

Hans son började missbruka droger redan som 13-åring, när han började högstadiet på Landgrensskolan. Han fick tidigt problem, pendlade mellan att vara apatisk och lättirriterad. Hade svårt att koncentrera sig på skolarbetet.

– Till att börja med litade vi på hans ord, att han höll sig ifrån droger. Att han var skoltrött och skulle skärpa sig.

Men det blev bara värre.

– Vi försökte hålla koll på vår son, men han brydde sig inte i vad vi sa. Naturligtvis misstänkte vi att allt inte var som det skulle, men vi trodde att det på sin höjd handlade om alkohol, inte narkotika.

Fredriks pappa tycker inte att han fått något gehör, varken från skolan eller sociala myndigheter.

– Vår oro överskuggade allt annat. Vi tog kontakt med sociala myndigheter och redogjorde för våra problem. Det var så uppenbart att de ville sopa problemen under mattan. När jag äntligen hade lyckats få till stånd ett möte med ansvariga dök de aldrig upp. Själv hade jag tagit ledigt från jobbet.

Det var först när Fredrik gick i nian som det stod klart för hans föräldrar att han missbrukade narkotika.

– Vi tog honom på bar gärning med droger och ställde ultimatum. Han accepterade att ta hjälp för att komma tillrätta med sitt missbruk. Till andra föräldrar med missbrukande ungdomar kan jag bara säga att det inte hjälper att ha silkesvantarna på. Du måste vara hård och tydlig, ställ krav, säger han.

I dag är Fredrik, som egentligen heter något annat, drogfri. Han mår mycket bättre och har just påbörjat en ny utbildning.

Mer läsning

Annons