Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är en rättighet att bära keps i skolan"

Annons
"Det är en rättighet

att bära keps i skolan"

Keps på eller av i skolan?

En fråga som väckt mycket kraftig debatt på tidningens insändarsida.

- Det är en rättighet att få bära keps eller mössa i skolan, tycker niondeklassarna på Franzénskolan i Härnösand.

De lyckades få totalförbudet av huvudbonad inomhus på skolan upphävt i den lokala skolstyrelsen.

Numera får eleverna bära huvudbonad i skolkorridorerna och uppehållsrum. Däremot är det förbjudit i matsalen och klassrummen.

En keps eller mössa är en viktig del av personligheten, tycker flera elever som Tidningen pratat med. Framför allt är det killar som vill bära huvudbonad.

- Det är så mycket jobb med frisyren varje gång man ska sätta på sig kepsen, säger Frans Rastbäck.

Killarna är noga med frisyrer, det är vanligt med slingor, toning och hårgele, även permanentning. Man lägger ner flera hundralappar på frisyren så att den ska harmoniera med mössan eller kepsen. Det vimlar av förebilder, exempelvis fotbollsstjärnan Fredrik Ljungberg.

Men det finns också tjejer med keps. Sara Sjödin är duktig handbollsspelare på fritiden, hon bär stolt en mörkblå keps med ett känt varumärke.

- Det är handbollsklubbens keps, jag trivs med den. Det blir mindre sol i ögonen när man är ute, säger hon.

Därför borde det vara en självklarhet att också få ha på sig huvudbonaden inne i klassrummen, anser Victor Nederberg.

På Franzenskolan lyssnade skolledningen på eleverna. För 1,5 år sedan bestämde sig Viktor Nederberg, Andreas Edström och Frans Rastbäck för att försöka stoppa förbudet mot keps. Det rådde mindre anarki på skolan.

Rektor Ann Kristin Johansson minns mycket väl händelsen. Hon uppmanade pojkarna att ta upp frågan i elevrådet, som i sin tur ville att den skulle föras vidare till skolans lokala styrelse.

- Vi gjorde en enkät bland eleverna där det visade sig att 95 procent ville att vi skulle ändra på totalförbudet inomhus, med undantag av klassrummen, berättar hon.

Det var en klar signal att man inte kunde upphäva förbudet helt och hållet.

Rektor Johansson tycker att frågan om bärandet av huvudbonad ytterst handlar om demokrati.

- Vi i skolan kan inte inte fatta beslut ovanför elevernas huvuden, det är jätteviktigt att visa att vi tillämpar en demokratisk process, säger hon.

- Intresset för kepsar försvinner snart. Jag uppskattar att bara några procent av eleverna numera bär någonting på huvudet. Om några år har vi en ny grej som vi då får ta ställning till.

Bland lärarna är uppfattningen delad. Innan lektionerna får de ofta påminna eleverna om att ta sig sina bonader.

- Man utvecklar olika tekniker, en blink med ögat, en nick med huvudet, brukar räcka för att få dem att förstå. Men visst känns det onödigt att jämt behöva påminna, säger läraren Kenneth Davidsson.

Kollegan Lorentz Eriksson til-lämpar regeln hårdare. Han lämpar kepsen i papperskorgen när eleverna sitter i skolbänken.

- Jag tycker att huvudbonad ska bäras utomhus och ingen annanstans, säger han och jäktar vidare till nästa lektion

Kepsdebatten tog fart när härnösandsbon Carlos Gandara skrev en insändare i Tidningen. Han hade hört på nyheterna att en vaktmästare på en skola råkat i bråk med en elev för att eleven hade keps på sig i matsalen. Sonen berättade att på hans skola råder det kepsförbud inomhus.

- Vill ungdomarna bära keps ska de naturligtvis få göra det, vi måste låta dem få testa gränserna och själva avgöra vad som är fel och rätt, säger Gandara som inte alls hade räknat med ett så stort genomslag.

- Det här visar att frågan har många infallsvinklar, det handlar inte bara om personlig identifikation. Det är också värderingar, politisk ställning. En demokratifråga, säger Gandara.

Han bär själv keps och väljer mellan en skinnkeps och en baseballkeps. Carlos, som kom till Sverige som flykting, 1974, berättar att han har varit officer i den portugisiska armen och att han då lärde sig att leva med keps på huvudet.

- För mig är det mer frågan om ett vanebeteende, säger Gandara.

Ola Thelberg

0611-554826

ola.thelberg@tidningen.to

FAKTA/

Vilka regler som ska gälla i skolan styrs efter beslut av den lokala skolstyrelsen i varje rektorsområde. Bärande av huvudbonad är ett sådant exempel.

Reglerna skiftar på skolorna i Härnösand.

På Franzenskolan får man bära huvudbonad i korridorer och uppehållsrum. I klassrum är det totalförbud.

Landgrensskolan har liknande regler, skillnaden är att lärarna avgör om eleverna får bära huvudbonad inne i klassrummen.

Mer läsning

Annons