Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Depression störstaorsak till utbrändhet

Annons
Depression största

orsak till utbrändhet

De som lider av utbrändhet har till 80 procent en depression i grunden. Det visar en undersökning som gjorts på Karolinska institutet i Stockholm och som redovisades igår på konferensen i Härnösand om "Det goda arbetet".

Föreläsare var professor Åke Nygren, bördig från Höga kusten. Han tycker inte diagnosen "utbrändhet" är bra och vill istället använda "utmattningsdepression" för den sjukdomsbilden.

Tillsammans med sina kollegor har han gjort en djupgående studie av 200 tjänstemän som fått diagnosen utbrändhet.

- Den visade att det i grund och botten rörde sig om en depression, säger Åke Nygren. På frågan om varför de blivit sjuka sade 92 procent att det berodde på arbetet. Men när vi tittade närmare så var den siffran kring 50 procent.

Ofta är det omorganiseringar i arbetet som gör folk sjuka.

- En omorganisation går bra, säger Åke Nygren. Men när man är inne på den fjärde och femte omorganisationen, då bryter också stora starka karlar ihop och börjar gråta.

Efter en omorganisation ökar ofta arbetsbelastningen, man har dålig kontroll över sin arbetssituation och samspelet med arbetskamraterna kanske inte är lika bra som tidigare.

Att utmattningsdepression är en allvarlig sjukdom visar att 40 procent av de intervjuade hade haft självmordstankar.

Det var 1997 det började och sedan dess har sjukdomskurvan pekat rakt uppåt. Samhällets kostnader för sjukskrivningar har sedan dess ökat med sex miljarder kronor per år.

Utmattningsdepression har speciellt drabbat landstingen.

- Idag har var fjärde landstingsanställd svårt att sova. Samtidigt är det stora skillnader mellan landstingen och vi håller på att analysera varför det är så.

Det har funnits teorier att folk har blivit sjuka för att tidningarna skrivit så mycket om utbrändhet.

- Vi tror inte på detta, säger Åke Nygren. Vår tolkning är att journalister i stället har speglat vad som har hänt i samhället.

Någon klar behandling av utmattningsdepression finns inte idag.

- De internationella undersökningar vi tittat på visar att det bara är kognitiv beteendeterapi som fungerar. Vi ska nu utvärdera olika modeller för gruppsamtal.

Leif Åhman

0611-55 48 25

Mer läsning

Annons